Dianne Feinstein, som är ordförande i den amerikanska senatens underrättelseutskott, kallar CIA:s "förstärkta förhörstekniker" en "fläck" på USA:s anseende.

I förordet till rapporten, som är en sammanfattning av en av en längre hemligstämplad rapport, skriver Feinstein att när man läser om CIA:s metoder är det "lätt att glömma sammanhanget programmet kom till i" och syftar på tiden efter terrorattackerna den 11 september 2001. Hon fortsätter med att påpeka att sammanhanget inte borde ses som en ursäkt - "utan snarare som en varning för framtiden".

Hölls vakna i dygn

Rapporten undersöker 119 personer som hållits tillfångatagna vid hemliga CIA-anläggningar och vittnar om en rad övergrepp. Bland de fall som tas upp berättas om hur en fånge frusit ihjäl efter att han klätts av och fastkedjats vid ett betonggolv 2002. Andra utsattes för sömntortyr och kunde hållas vakna i upp till 180 timmar, stundtals med händerna bundna över huvudet. Ett flertal fall vittnar om "rektal" tvångsmatning utan något dokumenterat medicinskt behov.

Ett av de hemliga fånganläggningarna beskrivs som en fängelsehåla, där fångar hölls i totalt mörker, konstant kedjade i isolerade celler och bombarderades av hög musik och oljud.

Rapporten beskriver också hur en fånge vid ett av de 83 tillfällen han utsattes för så kallad skendränkning, blev helt "okontaktbar", även om han senare återupplivades, skriver Reuters.

Rapporten slår också fast att CIA vilseledde den amerikanska kongressen och Vita huset gällande programmets omfattning och hur effektiva dessa metoder varit.

CIA-chefen: Räddade liv

CIA-chefen John Brennan var snabb att försvara organisationens metoder. Han erkände att fel begåtts men han sade att CIA:s egen undersökning visat att förhören visst "producerat underrättelseinformation som hjälpt förhindra attackplaner, fånga terrorister och rädda liv".

Rapporten hann bli en politisk fråga redan innan den offentliggjordes.

Men efter att rapporten publicerats trädde republikanen John McCain fram i senatens talarstol. McCain, som själv utsatts för tortyr under sin tid som krigsfånge i Vietnam, försvarade rapporten och hävdade att de som vill attackera USA alltid kan hitta en ursäkt.