Det är inte svårt att hitta till Gunnel och Gunnar Mannerviks trädgård i Lau. Alldeles vid infarten kikar tre tranor som flätats i pil nyfiket fram. Bakom huset står en räv och vädrar morgonluft, tillsammans med en hare och en grizzlybjörn. Till och med vattentunnorna i plast har klätts med dekorativ pil.

– Jag har snöat in på att göra skulpturer av pil, säger Gunnar.

Intresset för att fläta i vackra naturmaterial vaknade för några år sedan när Gunnel gick en kurs tillsammans med en väninna för Marie Frölich på Langska huset i Visby. Därefter bar det av till Malmö för ytterligare en kurs. Där träffade hon kursledaren Steen Madsen från Danmark, korgmakare sedan 25 år tillbaka, som håller kurser över hela världen.

Artikelbild

| Fläta. Stick ner stöttor i marken, knyt ihop stöttorna uppe med ett snöre och börja fläta nerifrån.

– Jag frågade om han ville komma till Gotland och ha kurs hos oss, och det ville han. I sommar är det faktiskt sjätte året han gästar oss. Vi kommer att ha en kurs mitt i sommaren som är fullbokad, och ytterligare en i höst.

Efter ett tag blev Gunnels man Gunnar smittad av fruns skaparlust.

– Det är ju så roligt och avkopplande att göra något tillsammans. Akta dig, du kan också bli biten, säger Gunnar med ett skratt.

Paret har en egen pilodling en bit från bostaden. När bladen fallit på hösten bär det av för att skörda årsskotten.

Artikelbild

| Omlott. Fläta varannan slana framför och varannan bakom stöttorna. Skarva med nya: tjockt mot tjockt och tunt mot tunt.

– Pil är förhållandevis lättodlad, vi har omkring tolv sorter i olika färger, berättar Gunnar.

I den före detta ladugården på gården har de inrett en ateljé där de skapar korgar, fågelholkar, växtkoner och mycket mer som säljs på marknader eller hemma på gården. På övervåningen av ladugården står buntar av pil prydligt sorterade efter sort, längd och tjocklek.

Artikelbild

| Jämnt. När du flätat till önskad längd kan du klippa bort ändar som sticker ut och jämna till växtstödet på toppen.

Gunnel visar entusiastiskt hur man kan jobba med olika tekniker, och att ingen sak blir den andra lik.

– Allt blir olika, det är så kul. Dessutom är materialet bra. Det håller länge, är miljövänligt, det blir inget spill och så förmultnar det.

Artikelbild

| Öga. Avsluta gärna flätningen med ett japanskt öga.

Förutom pil kan man använda till exempel hassel, kornell eller liguster, växtmaterial som man kan hitta i en vanlig dikesren.

– Det ska vara ogrenade årsskott, helst inte förgrenade med sidoskott.

Artikelbild

| Skulpturer. Gunnar Mannervik gör skulpturer av pil.

Men var noga med att fråga markägaren om du plockar på någon annans mark, betonar paret.

Innan Gunnel sätter igång att fläta en växtkon har hon lagt pilen i blöt i en vecka. Gunnel och Gunnar flätar för det mesta med barken på.

Artikelbild

| Prydligt. Pil ligger prydligt sorterad efter sort, längd och tjocklek hemma hos Gunnel och Gunnar Mannervik.

– Den ska inte ligga i blöt för länge, för då lossnar barken. När grenen går att böja utan att den knäcks är den färdig. Man kan fläta färska grenar, men de krymper. Men då kan man ju fylla på med lite extra grenar efter hand, förklarar Gunnel.

Att fläta i pil har fått ett riktigt uppsving de senaste åren. En trädgårdskon gör du på ett par timmar.

Artikelbild

| Passion. ”Ingen sak blir den andra lik”, säger Gunnel Manner­vik om att fläta i pil.

– Vem som helst klarar det här, det är inte avancerat alls. Det är jättemånga som håller på, och så finns det pilsajter överallt på Facebook och bra böcker där man kan lära sig. Det är ju så vackert med alla nyanser, berättar Gunnel entusiastiskt.