Byggföretaget Wisab köpte motorcentralens gamla lokaler i kvarteret Bläckfisken på Lummelundsväg 2013, med målet att få bort den gamla bilhandeln och istället bygga bostäder på den centrumnära tomten. Nyligen flyttade motorcentralen till nya lokaler på Skarphäll. Rivningen planeras starta i oktober i år och kommer pågå till januari.

Flera planer har cirkulerat, men enligt den som nu är aktuell blir det plats för tre femvåningshus, tre trevåningshus och elva radhus på tomten. Det blir totalt 104 bostäder, flera med havsutsikt, om den nuvarande planen hålls.

–  Det här förstärker känslan av att man kommer in i Visby på ett positivt sätt. Det ska likna hur det ser ut på andra sidan gatan och nu får man en enhetlig struktur, sade stadsarkitekt Christian Hegardt om de planerade bostäderna i en intervju i höstas.

Artikelbild

| Den nuvarande planen på nya bostäder visar tre femvåningshus, tre trevåningshus och elva stadsradhus i kvarteret Bläckfisken.

LÄS ÄVEN: Nära klartecken för 130 nya bostäder

Motorcentralens gamla lokaler som ska bort är på drygt 3 000 kvadratmeter, inklusive ett skyddsrum. Enligt rivningsansökan som nu lämnats in ska bland annat 300 ton stenmassor schaktas bort under rivningsarbetet.

– Rivningen håller på runt tio veckor och framåt vårkanten blir det troligtvis byggstart, berättar Robin Ansin, fastighetschef på Wisab.

Redan i nuläget har cirka 200 personer anmält intresse för att bo i det nya kvarteret Bläckfisken, som kommer att byggas i etapper. Enligt Wisab blir upplåtelseformen enbart bostadsrätter.