Den förändring som Gotlandshem nu gör innebär att kravet på varaktig inkomst vid hyra av bostad försvinner. Därmed är det inte längre ett måste att ha en fast anställning för att få bli hyresgäst. Detta rapporterade P4 Gotland tidigare under tisdagen.

– Det handlar om att anpassa vårt regelverk till den tid vi lever i. Det är många som inte har fast anställning i dag utan kanske har en projektanställning eller liknande, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

Enligt henne beror beslutet delvis på att de vill göra det möjligt för fler att flytta in i deras hyresrätter. Helt kravfritt är det dock inte utan blivande hyresgäster måste fortfarande kunna visa att de har en inkomst.

– Det spelar ingen roll var pengarna kommer ifrån men vi kommer att titta på betalningsförmågan och hur god betalare personen har varit historiskt. Har du varit en god betalare tidigare betyder det ofta att du kommer sköta dig framöver.

Vidare menar Elisabeth Kalkhäll att processen också kommer förenklas då Gotlandshem inte längre behöver kräva intyg från arbetsgivare etcetera.

– Vi hoppas att vi kan förenkla för våra hyresgäster, säger hon.