Turerna kring fyrvaktarbostaden på Närsholmen har varit många. Ägaren, Statens fastighetsverk, ansökte för flera år sedan om att få göra om byggnaden till vandrarhem men fick nej av Riksantikvarieämbetet. Byggnaden är statligt byggnadsminne och ingreppen för att uppfylla kraven på utrymningssäkerhet skulle bli för stora.

LÄS MER: Går vidare med planer på vandrarhem

Under åren har även Föreningen Närsholmen visat intresse för att hyra och öppna en fågelutställning i lokalerna, men parterna kunde inte komma överens.

LÄS MER: Ger upp kampen om fyrvaktarbostaden

Nu ser det ändå ut att bli vandrarhem på Närsholmen, kanske redan till sommaren.

– Första förslaget var att utnyttja bägge våningarna för att skapa ett vandrarhem. Vi har tänkt om helt enkelt, säger Lars-Erik Berglund, fastighetsförvaltare.

För att göra om övervåningen till bostad skulle det krävas stora ingrepp för att uppfylla kraven på utrymningsvägar, bland annat två trappor på var sida om huset.

– De var väldigt stora och förändrade hela intrycket av huset.

Efter Riksantikvarieämbetets avslag har förslaget ändrats.

– Nu är idén att bara utnyttja nedervåningen för vandrarhemsverksamhet.

Den tidigare planen omfattade totalt fem sovrum, nu handlar det om tre rum med bäddar, ett kök och ett samlingsrum. Övervåningen kommer att användas som förråd eller liknande.

Ombyggnaden som nu behövs blir inte så omfattande, anpassningarna handlar främst om brandskydd.

Hur ser tidsplanen ut?

– Vi håller på och förhandlar med vår tänkta kund. Kanske vi har dem igång redan till sommaren, säger Lars-Erik Berglund som inte vill avslöja vem förhandlingsparten är förrän avtalet är klart.

WEBB-TV: Se mäktiga soluppgången över När