Helagotland.se har tidigare berättat om det lilla huset på Trappgatan i Visby som lades ut till försäljning i september. Utropspriset var 10,5 miljoner kronor och när ett första bud på 10,0 miljoner lagts valde en budgivare att höja med 2,5 miljoner på en gång. När budet efter några dagar nått 16 miljoner gav sig plötsligt två nya budgivare in i leken, och buden fortsatte.

LÄS ÄVEN: Flera höga bud på innerstadshuset

Fick ta bort annonsen

Artikelbild

| Villan med sin trädgård ligger precis på klintkanten ovanför Stora torget och har fri sikt ut mot havet.

– Vid 17,5 miljoner fick vi ta bort annonsen, det var så många som hörde av sig, berättar ansvarige mäklaren Leif Bertwig på Bertwig Fastighetsförmedling.

Först nu kan han tänka sig att kommentera affären, då köpets lagfart blivit offentlig.

Budgivningen på huset stannade dock inte förrän den nått 19,1 miljoner kronor, efter att sex olika budgivare varit med och budat.

LÄS ÄVEN: Budgivning slutade med dubbelt betalt

Artikelbild

| Huset på Trappgatan kan stoltsera med den här utsikten (bilden tagen från en annan tomt på Trappgatan).

De vinnande köparna är enligt uppgift till Helagotland.se ett par i 40-årsåldern, skrivna på en adress på Norrmalm i centrala Stockholm. Mannen i paret har en högt uppsatt chefsposition inom det svenska bankväsendet.

– De är väldigt förtjusta i Gotland och kommer nog att bo i huset mer än bara några veckor på sommaren, säger Leif Bertwig.

Artikelbild

| Huset på Trappgatan har 178 kvadratmeter boyta och en trädgård med utsikt över staden och havet.

Villan har en boyta på 178 kvadratmeter i två våningar, men kanske framförallt en trädgård med en sällan skådad privat utsikt över innerstaden, havet och takåsarna.

De tidigare ägarna var ett äldre par som även har en gård på östra Gotland.

– De är pensionerade och har tillbringat allt mindre tid i huset i stan, så de tyckte att det var dags att göra sig av med det.

LÄS ÄVEN: Lista: Så många fastlänningar äger hus på Gotland

Budgivare från Gotland

De sex budgivarna som deltog kom både från Gotland och fastlandet, enligt Leif Bertwig.

– Det var faktiskt 50-50, med folk från ön också. Det visar att det finns folk även här som är kapitalstarka.

Vad tycker du själv om slutpriset 19,1 miljoner?

– Jag har inga synpunkter på värdet som sådant. Vill någon betala det så är det värt det. Jag har alltid sagt att inom fastigheter finns det inte några exakta värden. Ibland finns det de som säger att de ska ha ett hus till varje pris. När det handlar om så här dyra objekt är det ofta köpare som köper för egna pengar, utan att ta lån.

Leif Bertwig hade svårt att förutse en så spektakulär budgivning.

– När det gäller just det här hade jag kunnat föreställa mig att det skulle kunna gå upp till 13, 14, kanske 15 miljoner, men inte 19.

Kan du berätta något om vad de som bjöd sa eller tänkte under budgivningen?

– När det handlar om budgivningar brukar jag inte kommentera. Det enda jag vill förvissa mig om är att om du lägger ett bud måste du kunna stå för det och finansiera det. Eftersom budgivningar ju inte är bindande så kan man ändra sig, och det är det som gör mäkleriet komplicerat ibland.

800 bostäder i innerstaden

Intresset för Visby innerstad tycks inte avta och att det är ett begränsat område gör inte suget mindre. Leif Bertwig räknar med att det innanför muren finns cirka 800 privatbostäder.

– Och det blir ju inte fler. Innerstaden kan aldrig expandera, den är statisk.

Tror du att priser och budgivningar bara kommer fortsätta öka i innerstaden?

– Innerstaden har ju varit speciell, och det har den varit ända sedan jag började som mäklare på 70-talet. Det har alltid varit lite dyrare.

Helagotland.se har utan framgång sökt köparna av huset på Trappgatan.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.