Gotlandshem kommer att köpa mark i kvarteret Bläckfisken i Visby intill Lummelundsväg. Byggbolaget Wisab kommer att sälja en bit mark till det kommunala bostadsbolaget, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om. Elisabeth Kalkhäll, vd Gotlandshem, förklarar hur affären har gått till:

– Wisab visste att vi letat efter mark och de vann den upphandling som vi gjorde för 1,5 år sedan. De har uppdraget att bygga åt oss när vi fick mark, nu kommer vi att få köpa marken av dem, säger Elisabeth Kalkhäll.

Priset för marken är på ungefär 10 miljoner kronor. Gotlandshem kommer att bygga tre stycken trevåningshus med 36 lägenheter.

– Det är ett jättebra läge. Både utifrån den geografiska placeringen i stan och sedan rent strategiskt om vi ser till vår fastighetsförvaltning. Vi bygger nu nya lägenheter i ett område där vi redan har lägenheter, säger Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem ska enligt ägardirektivet bygga minst 400 nya lägenheter fram till år 2020. Hittills har man färdigställt eller kommer att färdigställa 302 hyreslägenheter inom de kommande åren. Därmed behöver processen med att planlägga mark i Gråbo snabbas på.

– Där arbetar vi intensivt för att kunna ha spaden i marken under 2019. Det kommer krävas mycket av oss och regionens planavdelning för att det ska bli verklighet. Vi kämpar hårt för att ro det här i hamn och jag vet att tjänstemännen känner av trycket som finns på nya bostäder, säger hon.