På årets stora hem- och trädgårdsmässa fanns det allt möjligt att titta – och känna – på, kan man nog lugnt påstå. Utomhus, på mässan vid Wisby strand, möttes besökarna av de fyrbenta mässdeltagarna från Gotlands djurpark, tidigare Käldhage gård, i Eskelhem. Djurparken har nyligen köpt tre kastrerade baggar av rasen Walliska svartnosfår.

Rasen kom till Sverige så sent som 2014, och djurparkens nytillskott ska vara de enda på Gotland.

Minst lika ullig (och gullig) var den lilla minishettisen Hunny, som hade en alldeles egen hage att beta i. Att det var många som ville hälsa på henne, och klappa, verkade bara välkommet. I den friska vinden flög små pälsbollar ur händerna på dem som stannat upp för en kelstund.

Artikelbild

| Lisbeth Stenström speglade sig hos Ingemo Jarlh Wickström som sålde kläder, mössor och andra ullprodukter vid lördagens hem- och trädgårdsmässa på Wisby strand.

– Jag är trädgårdsintresserad och brukar gå hit. Men jag hade faktiskt önskat lite mer, det var lite tunt i år, säger Erika Lovén när GT träffar henne över staketet vid den lilla ponnyn.

– Men jag har insett att jag vill köpa en sån här, säger hon och tittar drömskt på Hunny.

Inne på Wisby strand var det en stor blandning utställare. Här trängdes blomsterhandlare, biodlare och utställare av möbler och inredning – bland mycket mer. Regionens stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson fanns på plats och höll föredrag från scenen några gånger under dagen.

– Jag har pratat om vilka olika växter och blommor som regionen har i de offentliga rabatterna, och varför. Det är viktigt att nå ut med hur vi tänker och jobbar utifrån exempelvis vattentillgången. Jag har också gett tips och råd för den privata trädgården och vad man kan tänka på under bevattningsförbudet som vi har nu, säger hon.

Artikelbild

| Erika Lovén och systern Linda Lovén med lilla Hunny som åkt från Gotlands djurpark i Eskelhem.

En av årets nyheter är att regionens påskris har färgade ulltussar, istället för fjädrar. Givetvis fanns den här ullprodukten till försäljning. Vid Krutbrännarens mässbord stod Helena Hoas och Brita Brunner och klämde på påsar med bollar av ull i olika färger.

– Det känns ju jättekul att använda i riset, säger Brita Brunner.

Artikelbild

Ingemo Jarl Wickström från Rangvalds hantverk i Stånga hade med sig en hel filial av ullprodukter till Visby och Gotlands hem- och trädgård, som mässan heter.

– Den har blivit större men framförallt är det mjukare i år, på något sätt. I fjol var alla bord uppställda på rad och man satt eller stod bakom. Nu kan man komma närmare besökarna, säger hon om årets något mer friare möblering bland utställarna.