Det skulle kunna vara en av Visbys bäst bevarade hemligheter. I tysthet har Visby Börs tagit form i Röda Kvarns gamla lokaler på Mellangatan i Visby. GT har träffat entreprenören bakom hotellet, och fått höra hennes berättelse.

Åtskilliga är de gotlänningar som spenderat fredagskvällen ätande popcorn framför senaste storsäljaren på Röda Kvarn, och minnena därifrån är många.

För 2,5 år sedan påbörjades arbetet till vad som kommit att bli Gotlands motsvarighet till franska burleskklubben Moulin Rouge, alltså Röda Kvarn på svenska. I alla fall stilmässigt.

Artikelbild

| Interiör Visby Börs.

Fast med det nya namnet Visby Börs, som egentligen inte heller är nytt.

– Den gamla biodelen var från början Gotlands första turisthotell, och det hette Hotell Visby Börs, berättar Minna Fröjdholm som ensam byggt upp sin dröm mitt i Visby innerstad.

Fransk bordellstil

I Brännerigränd, där man förr gick ut ur biosalongen när alla lamporna tänts – lyser det rött.

Artikelbild

| Visby Börs: Mattias Palmqvist och Minna Fröjdholm.

Inredningen går i fransk bordellstil, och de åtta rummen har olika teman på inredningen.

Åtskilliga miljoner har Minna Fröjdholm lagt ned i det som från början inte alls var tänkt som något hotell.

Artikelbild

| I gamla maskinrummet sitter hotell- och kökschef Mattias Palmqvist.

– Jag älskar att utveckla grejer. Hur ofta händer det att man kan göra något sådant här? Mitt i Visby innerstad! Det är en dröm som går i uppfyllelse, trots att jag inte hade någon direkt plan när jag köpte fastigheten.

Minna Fröjdholm har en förkärlek för kulturhistoriska byggnader, och ägnade sju år åt att rusta upp en stor gammal herrgård på Ösel, som hon sålde för fem år sedan i dag den 21 december.

Artikelbild

| Hotellkorridoren med Vanessa Löf.

I ungefär ett år har hotellet varit öppet för gäster. Det finns ingen skylt vid entrén, och det är avsiktligt.

Minna Fröjdholm vill att det ska vara personligt, och menar att om folk är nyfikna så får de knacka.

Artikelbild

| Receptionen och Vanessa Löf.

Gotland och burlesk

Hotellet är inte helt färdigt, och varken kök eller alkoholtillstånd är klart.

Artikelbild

| Ett av hotellrummen, kallat Karlsökungens rum.

Mattias Palmqvist, känd från bland annat Stafva gård, är både hotell- och kökschef, och har stora planer för köksdelen som beräknas vara klar i mars.

– Såklart blir det gotländska råvaror. Jag har ju haft tid på mig att knyta bra band med lokala leverantörer. Min tanke är att vi ska jobba vidare med det burleska temat på något vis, säger han.

Artikelbild

| S:t Johns´s hall.

Trots att den mesta inredningen är genuin och gammal så har huset den senaste tekniken. Både ljud, ljus och värme kan Minna Fröjdholm styra från sin smartphone, och hotellet har fiberbredband i alla rum.

Affischer från förr

Artikelbild

| Interiör Visby Börs.

Överallt hänger tavlor, och på vissa ställen ser man spår av det gamla Hotell Visby Börs som brann i februari 1936. På en del av flaskorna som hittats finns ännu askan kvar.

Från biografens tid finns en vägg bevarad i före detta projektorrummet där riktigt gamla filmaffischer sitter uppklistrade.

Artikelbild

| Interiör Visby Börs.

I det som förr var biosalong har man grävt upp och tagit fram det gamla hotellets golvnivåer, som man sedan utgått ifrån när man skapat S:t John’s hall, som hon kallar salen. Här kan man sätta sig i baren, eller i någon av alla röda sammetssoffor och titta upp på tavlorna i taket.

– Det är kul att kunna röra om i grytan lite, och göra något annorlunda. Huvudgrejen var inte att skapa ett hotell, utan att göra något häftigt. Och jag tror faktiskt att jag kommer spöka här när min tid är över.