Efter en veckas kurs i Burs äldre byggteknik kunde deltagarna resa ett stolpverk. Resvirket eller stolpverket, är enkelt förklarat en stomme till en byggnad, skapad med en form av korsvirkesteknik. Det byggdes i samband med en kurs som Henrik Larsson, Hummelbos byggnadsvård AB, arrangerade på sin gård i Burs. Han har själv gått liknande utbildningar i USA och vill att fler ska fatta intresse för byggtekniken timber frame, vilken påminner om sådana som använts långt tillbaka i tiden även här i Sverige.

– Det är en intressant teknik men det är ganska få som jobbar med den. Jag tycker att man bör öka kunskapen om den och skapa mer förståelse kring tidiga sätt att arbeta, säger han.

När vi talas vid befinner han sig i en bil på väg mot Hälsingland. Bredvid honom sitter kursledaren, som enligt Henrik Larsson själv är en guru i ämnet timber frame. Det är arkitekten, hantverkaren och författaren Jack Sobon, USA. Som tack för Jack Sobers engagemang tar Henrik Larsson nu med honom på en roadtrip norrut för att titta på hälsingegårdar och sedan vidare till Norge för stavkyrkornas skull.

Artikelbild

| Henrik Larsson, Hummelbos byggnadsvård AB.

Kursdeltagarna bestod av 22 personer, de flesta hantverkare till yrket.

– Det är yrkesmän på ovanligt hög nivå så det är ett gediget bygge, berättar Henrik Larsson som planerar en liknande kurs även nästa sommar.

Den som är van vid skruvdragare och andra apparater får dock lämna verktygen hemma. Här är det handvevade borrar som gäller och allt skapas med handdrivna verktyg.

Stolpverket som restes i helgen är nu till salu berättar Henrik Larsson.

Artikelbild

| Kronan på verket.

– Stommen är färdig med syll, väggar och takstolar. Nu ska tak och väggpanel på. Det vore kul att ha kvar det här på gården men jag har tillräckligt med hus och behöver det inte.