Som GA berättade i går är det Lotta Rajalin, rektor i Stockholm, som köpt skolhuset Stora Takstens 1:11 av Gotlands Museum.
Men varför såldes det inte till Einar Dahlbom, som äger gården alldeles intill och som var intresserad av att köpa?
- De fick förtur och erbjöds att köpa skolhuset. Med budet som de gav var för lågt för att vi skulle kunna acceptera det, säger museichefen Lars Sjösvärd.
Efter det att budet från ägarna till Takstens gård förkastats kontaktade Gotlands Museum fastighetsmäklare. Då reagerade Lärbro hembygdsförening. I ett brev till museets huvudman Gotlands fornvänner begärde föreningen att museet skulle acceptera budet från Takstens. Men det gjorde inte museet.
- Jag förstår att hembygdsföreningen är upprörd, men vi hade direktiv att inte sälja till underpris. Dessutom köpte vi huset en gång i tiden, så då känns det inte fel att sälja det, säger Lars Sjösvärd.
Hembygdsföreningens ordförande Berth Lindblom är besviken:
- Vi har ingenting emot Lotta Rajalin. Hon är hjärtligt välkommen till socknen.
- Men vi tycker inte om museets agerande. För det första anser vi att Gotlands Museum inte ska sälja registrerade fornminnen. När man ändå sålde huset så borde man ha sålt det till Takstens, eftersom huset tillhörde gården ända fram till 1936. Huset ligger så till att det är en del av gården, och den hålls ju öppen för allmänheten, påpekar Berth Lindblom.
Som ett sista alternativ erbjöd sig hembygdsföreningen att ansvara för skötseln av huset, om Gotlands Museum blev kvar som ägare.

Svårt att få bud
Gotlands Museum har haft svårt att få bud som når upp till begärt pris för de fem medeltida fastigheter som varit till salu. Försäljningen av det medeltida munkhuset vid Möllebos i Halla är på väg att avslutas, men för Stora Sojdebys och Vatlings i Fole tvingas man gå ner i pris. Det medeltida stenhuset vid Lauks i Lokrume skänker Gotlands Museum till hembygdsföreningen.
- Vi erbjöd först samfälligheten som har marken intill att köpa. Men ägarbilden för samfälligheten är så komplicerad, att det var svårt att genomföra en försäljning, säger Lars Sjösvärd.
När Lokrume hembygdsförening i början av sommaren hörde av sig och erbjöd sig att ta över Lauks tyckte museet att det var en bra lösning.
Hembygdsföreningens ordförande Rune Skoglund är nöjd.
- Det här är verkligen kul. Vi är ett gäng som jobbar ideellt i Lokrume, vi bränner sojde och i anslutning till det har vi ett bulhus som vi sköter. Vi ska nog klara av att ta hand om Lauks också, säger han.
Hembygdsföreningen vill återskapa den loftgång huset tidigare haft, och hoppas på ekonomisk hjälp till det.
- När vi fått huset i ordning kommer vi säkert att visa upp det, säger Rune Skoglund.