Läs onsdagens liverapportering från rättegången>>

Ett stort antal åhörare hade samlats för att vara med under rättegångens första dag. Två domare, nämndemän, två åklagare, två försvarsadvokater och inledningsvis fem målsägandebiträden fanns på plats för förhandlingen som troligtvis är en av de mest omfattande någonsin i Gotlands historia.
Två män, en 30-årig gotlänning och en man i 50-årsåldern från Stockholm, står åtalade för 229 åtalspunkter. De misstänks ha tvingat flickor mellan 10 och 13 år till sexuell posering framför webbkameror. De ska också ha fotograferat dem nakna och beskrivit sina sexuella fantasier för dem.

Männen var inte närvarande i rättssalen utan fanns med via videolänk från häktet. Det var också första gången männen träffades på riktigt och presenterade sig för varandra med riktiga namn. När de haft kontakt och samarbetat för att få flickorna att klä av sig nakna framför webbkameror har de använt sig av olika alias. Inför flickorna har de också utgett sig för att vara mycket yngre än vad de är.
30-åringen erkänner i stort sett det han åtalas för, men en del brottsrubriceringar anser han inte vara grova.

50-åringen erkänner delvis.

Artikelbild

Under hela onsdagen redogjorde de båda åklagarna Charlotta Tanner och Pär Runeland för hur de har nystat upp härvan.

 

Till en början är det nio flickor, alla från Gotland, som är målsäganden, men antalet kommer att växa under rättegångens gång. Männen ska enligt åtalat har utsatt flickorna för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och försök till flera av brotten.

Via videolänken kunde man se att männen var allvarliga men samlade. 50-åringen satt ofta med armarna i kors medan 30-åringen antecknade.

30-åringens advokat Lars Dahlström säger att hans klient hoppas få hjälp för att bli av med sitt beteende.
– Han vill ta sitt ansvar, säger Lars Dahlström.
Under torsdagen kommer försvarsadvokaterna ge rätten de åtalades syn på saken. När det sedan på eftermiddagen blir dags för förhör kommer det ske bakom stängda dörrar för att barnens identitet inte ska kunna avslöjas. Flickorna har redan förhörts och förhören spelades in och kommer att visas för rätten.
Rätten har avsatt drygt 30 dagar för det omfattande målet.