"World childrens prize", eller "Barnens Nobelpris" som det också kallas" firar i år tio år. Varje år prisas en person som arbetar för barnens rättigheter, och i år var det var första gången "Årtiondets barnrättshjältar" utsågs.
Vinnarna nominerades tillsammans för deras långvariga arbete för barns lika rättigheter, främst i Moçambique och i Sydafrika. "Vi är ytterst hedrade över att ha blivit valda till årtiondets barnrättshjältar" säger de i ett gemensamt uttalande.

Respektera barn
Vinnarna presenterades i går på en "barnens presskonferens" i Visby, samtidigt med hundratals liknande tilldragelser över hela världen. Eftersom FN:s barnkonvention samtidigt firade 20-årsdag passade man i de medverkande länderna också på att framföra krav på att barnens rättigheter ska respekteras.
Barn från sex Gotlandsskolor höll i presskonferensen.
- I dag är en viktig dag att prata om barns rättigheter i världen, sa Jonathan Hjalmarsson i klass 6 på Västerhejde skola.
Han påminde också om att det inte bara är i andra länder som barn far illa. I Sverige finns det också barn som inte har det bra och som utsätts för våld och liknande.

Gotländsk idé
Av världens 2,2 miljarder barn har omkring 7,1 miljoner deltagit i årets omröstning, på 53 000 skolor i 101 länder. På Gotland deltog 12 skolor och studerade de 13 kandidaterna.
Worlds childrens prize for the rights of the child, WCPRC (Jordens barns pris för barnets rättigheter) är också ett utbildningsprogram om demokrati, barns rättigheter, miljö och global vänskap. Gotlänningen Magnus Bergmar från Klinteskolan var initiativtagare till projektet.
Drottning Silvia kommer att hålla i prisutdelning i Blå Hallen i Stockholms stadshus den 26 april nästa år. Prissumman är runt en halv miljon kronor.