Hittills har tre fastighetsägare kring området Backgatan-Bergsgatan i Visby tagit prover på sin mark och resultaten visar ungefär desamma. Från länsstyrelsens sida råder man boende i området att vara försiktiga. En del av metallerna som hittats får man främst i sig vid direktkontakt med jorden eller genom jorddamm. Andra, så som koppar och arsenik, kan man även få i sig genom att äta sådant som odlats i trädgården.

- Egentligen borde vi göra en riskbedömning för hela området. Vi jobbar så fort vi kan, men vi behöver ett bättre underlag för att kunna söka pengar från Naturvårdsverket till fler och djupare analyser av marken, säger Mattias Vejlens på länsstyrelsen till GT.

För att få statliga pengar till undersökningar och saneringar så krävs att det inte finns någon som kan anses vara ansvarig för föroreningen, och en sådan kan vara svår att hitta i det här fallet.

Artikelbild

| Det är i området vid Backgatan utanför Norderport som höga halter av metaller hittats i trädgårdar.

Region Gotland och länsstyrelsen diskuterar nu hur man ska gå vidare i ärendet.

GT har varit i kontakt med ett par av de fastighetsägare som gjort analyser på jorden, men ingen av dem vill ge en kommentar innan de vet vad som kommer hända.

 

Läs hela artikeln i GT:s e-tidning >>