Vi har aldrig tidigare varit så fokuserade på miljöfrågan som nu. Det märks även på inredningstrenderna, där cirkulär ekonomi, tillhörighet, artificiell intelligens och nya material är några av ledorden.

Synen på konsumtion håller på att förändras. 2020 blir året då vi köper upplevelser i stället för nya prylar. Att vårda och bevara är det nya trendiga. Få köper nytt – i stället hittar vi nya sätt att exponera våra second hand-möbler, säger Sara Garanty, som har färger som sin stora specialitet.

Gemensamma krafter

Artikelbild

| Sara Garanty är inredare och färgexpert. Hon har själv ett färgsprakande hem och tror att fler kommer att våga inreda med färger i år. ”Färger påverkar oss betydligt mer än vad vi tror”, säger hon.

Trender är alltid en spegling av samhället i stort. När en idé eller ett uttryck anammas av tillräckligt många samtidigt brukar man kalla det för en trend. Varför något får genomslag är inte alltid helt enkelt att förklara, men oftast beror det på att ett fenomen går i linje med större strömningar i samhället – eller på tvärs och revolterar mot dem.

Dessutom har vi människor en stark drivkraft att förnya oss. Vi vill uttrycka vilka vi är med hjälp av kläder eller inredning. Likaså vill vi få utlopp för vår kreativitet och att ”boa”.

 När vi väl konsumerar kommer vi att leta efter produkter med kvalitet som håller i flera generationer. Gärna lokalt producerade produkter som klarar kraven för en mer hållbar värld, säger Sara Garanty.

Vilka färger vi vill se i våra hem är något som intresserar henne särskilt. Det är ett område som hon aldrig tröttnar på. Sara berättar att vi ser färg före form när vi kommer in i ett rum, därför har färg en central roll i inredningen. Den framkallar också olika känslor hos oss.

Artikelbild

| De saker som vi omger oss med ska vara viktiga för oss och ha en historia. Som detta stilleben hemma hos inredaren och färgexperten Sara Garanty.

 Färger kan ändra vårt välmående – den kan till och med skapa psykologiska förändringar inom oss. Jag tycker att det är lika viktigt som att äta hälsosam mat, träna och sova bra. Ofta ses den endast som något dekorativt, men dess betydelse är ofta större än vad vi föreställer oss.

Stor färgkunskap

Artikelbild

| Naturliga material står högt i kurs. Här en matta där okardad ull och lammets naturliga lockar sticker upp. Från Swedish Carpets formgiven av Christina Rosenberg.

Sara Garanty använder sina kunskaper i inredningsuppdrag för olika företag och privatpersoner. Hon håller också föreläsningar eller sammanställer trendrapporter – som nu, inför ett nytt år och decennium.

 Jag presenterade mina slutsatser om färgskalan 2020 på Formex nu i januari, säger Sara.
Artikelbild

| Få men personliga föremål, gärna hantverksmässigt producerade, är det som gäller 2020. Här en rolig vas från Ode To, signerad Malwina Kleparska.

Hon arbetar alltid med en modell där en eller ett par färger utgör en bas, som sedan kompletteras av en handfull accentfärger.

 I oroliga tider som dessa ser vi en dovare färgskala där baserna är jordnära, som brunt, beige och varmt grått. Även de mörkare blå tonerna kommer att agera som bas.
Artikelbild

| I år lägger vi krutet på kvalitetsprylar. När vi handlar blir det second hand – möbler som vi målar om och vårdar, siar inredningsdesignern Sara Garanty.

Accentfärgerna går i en kallare färgskala av mintgrönt, grönt och blått med röda undertoner.

 Det förekommer också nyanser av dovare rosa, gult och orange.
Artikelbild

| I år kommer att präglas av jordnära färger som brunt och beige, tillsammans med second hand-möbler som vi förfinar på olika sätt.

Gammalt förnyas

Pinterest, som är en slags nätplattform där man kan utforska och visuellt planera projekt, publicerar en trendrapport varje år. Den heter ”Pinterest 100” och bygger på de saker och fenomen som har ökat i intresse på plattformen den senaste tiden och därför spås bli trender under det kommande året. Bland de tydligaste riktningarna för 2020 är second hand-inredning.

Artikelbild

| Sara Garanty är inredare och färgexpert med en bakgrund inom ekonomi, inredning och konst. ” Allt fler undviker eller drar ned på slit och släng-produkter och satsar på mer gedigna möbler och hantverksmässiga saker”, säger hon om inredningstrenderna.

Att förvandla gamla möbler – antingen med hjälp av färg eller textil – är något som Sara Garanty också tror på. Vi kommer att måla om bokhyllorna vi hittade på Myrornas och ta till vara på farmors gamla matbord, ge det en slipning och inoljning.

 De saker som vi omger oss med ska ha en historia och verkligen betyda något för oss.  

Möta andra

Hantverk och skapande fortsätter också att vara intressant. Keramik, vävning, sömnad och måleri spelar ingen roll – bara vi får använda händerna och lämna avtryck. Vi inspireras av historien och naturen vilket kommer att märkas på alla de organiska och böjliga former som dyker upp på alltifrån möbler till mönster på tapeter och tyger.

 Rent generellt påverkas vi av möten med andra människor och jag tror att fler kommer att förstå hur bra vi mår av att göra saker för andra.

Vurmen för allt det jordnära och hemvävda i inredningen kan också ses som en motreaktion mot vår alltmer digitala värld.

 Den snabba tekniska utvecklingen – inte minst inom artificiell intelligens – väcker många frågor om vad det är att vara människa. Det kommer att ge en del futuristisk design i innovativa material, säger Garanty.