Helagotland.se rapporterade under tisdagsmorgonen om två offerter som redaktionen tagit del av. I de erbjuds företag och organisationer boende under Almedalsveckan. En våning vid Stora torget i Visby med åtta bäddar offerteras till 120 000 kronor plus moms, och två små hus i innerstaden med tolv bäddar till 245 000 kronor plus moms. Företaget bakom offerterna vill vara anonymt, men menar att de uppgifter som framkommit inte ger en rättvis bild av situationen.

- Att säga att de här summorna bara är för boende är väldigt missvisande. Vi erbjuder ett helhetskoncept där det ingår boende och en eventplats som kan utnyttjas dygnet runt under hela veckan. Dessutom ingår bland annat städning, sänglinnen och handdukar, säger en av företagets ägare.

Hon menar att de inte alls är ett dyrt alternativ, och ger ett konkret exempel.

Artikelbild

Almedalsveckan 2011

- En stuga som ligger omkring tre mil utanför Visby ligger just nu ute på Blocket för uthyrning under Almedalsveckan. Den kostar 1250 kronor per person/natt, och då ingår inte städning. Jämförelsevis kostar de små husen i innerstaden som vi erbjuder 1190 kronor per person/natt, säger hon.

Utöver själva boendekostnaden kostar sedan evenplatsen som ingår i erbjudandet omkring 20 000 kronor om dagen.

- Vilket även det är väldigt i billigt i förhållande till vad andra tar för samma yta. Man ska även komma ihåg att det här bara är en offert. Hade kunden haft önskemål om endast boende och ingen evenplats hade priset givetvis blivit ett helt annat, säger ägaren till företaget.

När det gäller våningen med åtta bäddar som kostar 120 000 kronor plus moms motiverar hon priset så här:

- Det är samma upplägg där. Det finns både en terass och en innergård för mingel och event. Det blir omkring 7500 kronor per dag för terass och innergård, och 1190 kronor per person/natt för boendet.

Att priserna på boende ökat de senaste åren håller hon med om, men säger att det är den realitet de har att förhålla sig till.

- Det beror ju på att hyresvärdarna tar allt mer betalt för att hyra ut sina bostäder. Gotlänningarna är ju smarta och ser möjligheten till att tjäna lite extra pengar.

Finns det något tak för hur mycket man kan ta betalt?

- Det är svårt att säga. Jag kan inte ge något svar på den frågan. Vi fokuserar på våra kunder och förhåller oss till den verklighet som finns.