Läs hela bilagan från Gotlands Allehanda, BROTTSPLATS: NÄTET, som pdf här intill

 

De två männen, en 30-åring gotlänning och en man i 50-årsåldern från Stockholm, är misstänkta för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott. Enligt kammaråklagare Charlotta Tanner är härvan den största hon arbetat med, där tio polismyndigheter i dagsläget är inblandade.

Artikelbild

– Om man ser till åtalspunkter och antal målsäganden är det den största. Det som är speciellt med den här förundersökningen är att det finns så oerhört mycket bevisning, säger hon.

Charlotta Tanner vill ogärna prata om vad hon kommer att yrka på för straff för de båda männen, men säger att det handlar om år i fängelse. Hon berättar att de misstänkta till viss del erkänt vad de gjort.

– De har erkänt det faktiska handlandet, även om de i de fall de agerat gemensamt ofta skyller på varandra. Däremot är de inte överens med mig när det gäller rubriceringarna. De menar att det är lindrigare eftersom de inte gjort något fysiskt, utan "bara" över nätet.

– Vi menar dock att det kan vara fysiskt kränkande ändå. Det har ju exempelvis förekommit penetration i vissa fall, där männen fått flickorna att stoppa in föremål i sig själva.

Artikelbild

– Att vi väljer att rubricera gärningarna som grova beror på att de arbetat så systematiskt och hänsynslöst mot flickor som varit mellan 10 och 13 år gamla.

På onsdagen kom åtal som gäller nio flickor, samtliga från Gotland. Enligt åklagaren kommer det komma ytterligare ett 20-tal framöver som gäller flickor från hela landet. När det gäller bevisläget är det främst förhör med flickorna, bildbevisning samt chattkonversationer som styrker brott enligt Tanner.

Artikelbild

– Men flickorna berättar inte så mycket. De vill nog inte riktigt kännas vid vad som hänt, och de vill nog inte att föräldrar och vänner ska veta vad de skickat till männen, säger hon.

– Socialtjänsten har suttit med vid samtliga förhör, och vi har även haft en kristelefon som flickorna kan ringa till. Vissa av dem har kunnat skaka av sig det här på ett bra sätt, men många av dem mår väldigt dåligt.

Hur är det att arbeta med en sådan här härva rent personligen?

– Det är oerhört engagerande. Man flyttar gränserna för vad som gör en upprörd, vilket är ett sätt att hantera det på. Men det är klart att man påverkas, det gör man.

Rättegången inleds på Gotlands tingsrätt den 25 juni.