Tre helt nya verksamheter och med byggstart inom kort!
Nu rör det på sig igen på Furillen. Först ut blir den så kallade Kulturrkuben, en fyrkantig byggnad med innegård/atrium. Huset är tänkt att vara en plats för skapande. Hit ska konstnärer, arkitekter, artister, fotografer och författare kunna åka för att dra sig tillbaka och få utlopp för sin kreativitet. Samtidigt har de tillgång till full marktjänst från Johan Hellströms Fabriken Furillen en kilometer bort.

Omsätter miljarder
Satsningen görs av Mikael Blomqvist från Karlskrona som ägnat sitt liv åt att att starta och driva företag. Framgångarna har varit stora. Bolaget Roxtec som han sålt, omsätter en miljard.
Han berättar att projektet på Furillen är något han gör av hela sitt hjärta. Inte för att tjäna pengar.
- Jag är i den lyckliga situationen att jag kan göra vad jag vill. Och nu vill jag vara med och bygga en kreativ miljö i det fantastiska, avskalade landskapet på Furillen. Jag har lärt känna Johan Hellström och har vistats mycket där ute.
Han berättar att han har en hel del internationella kontakter i konstvärlden och räknar med att både kända konstnärer såväl som duktiga talanger ska beredas en plats i "kuben".
Två mindre studior, en ateljé, en utställningshall med mera kommer att inrymmas i byggnaden som blir granne med ett annat projekt som fick grönt ljus i går: Abba-Björn Ulvaeus kombinerade studio och logement.

Attraktiv plats
Här kommer musiken att stå i centrum. En flygel finns inritad på skissen över den stora studion. Här finns också sällskapsrum och plats för boende i en låg byggnad med vy över havet mot soluppgången. Björn Ulvaeus skriver själv att han hoppas att musikaler, filmer, sånger och romaner snart ska kunna ta form just här, skapade med Furillen som gemensam nämnare.
En som tycker att det är skönt att satsningarna nu är formellt i hamn är byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson (C).
- Det är kombinationen som kommer att göra detta till ett unikt ställe. Musik, arkitektur och konst kommer att bidra till Furillens attraktionskraft, säger han.

Eget reningsverk
- Till kulturkuben kommer flera stora, kända konstnärer att hyra in sig för att arbeta men även ställa ut konst. Det här betyder att den vision om ett kreativt centrum som Johan Hellström haft, nu blir förverkligad.
Beslutet om bygglov har fått vila hos myndigheterna av en anledningen - också den gemensam för projekten. Byggnämnden kunde inte godkänna projekten eftersom det saknades en lösning för vatten och avlopp.
Nu ordnar det sig genom att ett minireningsverk byggs intill Fabriken Furillen som som klarar avloppet från dels de tre nya fastigheterna, dels för själva Fabriken Furillen.
När Gotlandshem bygge av lägenheter är klart, kommer detta att kräva en egen va-lösning. Det finns för övrigt gott om bra vatten på Furillen, visar den utredning som gjorts.

Ingen gräddfil!
Då och då har stadsarkitektkontoret/byggnadsnämnden fått kritik för att man skulle behandla kändisärenden med förtur. Lars Thomsson är angelägen om att påpeka att så icke är fallet.
- Björn Ulvaeus förhandsbesked tog sju veckor och bygglovshanteringen 3,5 månad. Här har ingen åkt gräddfil! Beredningen av de här ärendena tar den här tiden oavsett vilket efternamn sen sökande har.

Miljöteknik
Platsen där projekten nu ska i gång heter fortsättningsvis Furillen Studios. Johan Hellström skriver att området inklusive själva Fabriken, kommer att ha som mest upp mot 40 personer i skapande arbete och att detta i sig är positivt för framtiden för hela tanken med hans satsning. Han noterar också att man vid byggandet kommer att använda modernaste tänkbara miljöteknik med sikte att åstadkomma miljömässigt, långsiktigt hållbara verksamheter.
Samtliga tre nya projekt har för övrigt ritats av AQ Arkitekter, som sedan två år har bygglov för en egen studiobyggnad där de andra två kulturprojekten nu byggs.