Polisutredningen har varit mycket omfattande och ett stort antal poliser har jobbat med kartläggningen av männens misstänkta brott. När den 30-årige gotlänningen var den första som avslöjades i november förra året ska han ha varit lättad över att bli avslöjad. Mannen har arbetat som vikarie med barn inom region Gotland och både barn på Gotland och på fastlandet kan ha varit utsatta för brotten.

Under onsdagen lämnade kammaråklagare Charlotta Tanner in åtal mot den 30-årige gotlänningen och ytterligare en man i 50-årsåldern som bor i Stockholm. Det är hittills nio flickor som är målsäganden, och samtliga är hemmahörande på Gotland.

– Männen har träffats på nätet i sina falska identiteter och funnit varandra där. De har skapat en gemensam identitet för att kunna uppvakta flickorna dygnet runt. De har även täckt upp för varandra och bekräftat för flickor som varit tveksamma att den andre "finns". De har dock så vitt vi vet inte träffats fysiskt, säger Charlotta Tanner.

Artikelbild

Männen är åtalade för grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och försök till flera av brotten.

I en av stämningsansökningarna beskrivs en händelse då en ung flicka övertalades av 50-åringen att klä av sig framför webbkameran. Han fick henne att smeka sig själv på kroppen. Under videosamtalen har männen också tagit bilder som de sparat.

– De har inte använt hot för att få flickorna att göra som de vill. Istället har de involverat flickorna känslomässigt under lång tid. De har i princip blivit förälskade i männens falska identiteter, säger Charlotta Tanner.

Hittills under dagen har media fått kännedom om att 13 stämningsansökningar lämnats in, men uppemot 20 till är att vänta. Sammanlagt innehåller dagens åtal 229 åtalspunkter. Första rättegångsdagen är den 25 juni, och rättegången kommer då att pågå parallellt med den fortsatta förundersökningen.

Artikelbild

En tredje man som är i 40-årsåldern sitter häktad misstänkt för att ha samarbetat med de två andra. Den förundersökningen har dock tagits över av Skånepolisen. Åtal beräknas komma om en vecka.