Läs Ted Ljungqvists debattartikel om färjeupphandlingen här.

 

I förra veckan blev det officiellt att Destination Gotland vann upphandlingen om färjetrafiken mellan åren 2017 och 2027. Nu riktar Ted Ljungqvist skarp kritik mot avtalet och regeringen. Han var en av personerna bakom Gotlandsupproret som 2012 samlade in 108 000 underskrifter för en rättvis färjetrafik.

Artikelbild

– Jag är oerhört besviken på regeringen. Att de kan hantera en hel landsände på det här sättet är helt oacceptabelt. Det här avtalet öppnar upp för kraftiga försämringar när det gäller framför allt överfartstiderna, säger han.

Han är bland annat besviken över bristen på klara besked vad gäller priser och hastigheterna på färjorna och kallar avtalet "diffust och luddigt".

– När det gäller hastigheterna kan man ju tänka sig vilket ramaskri det hade blivit om man exempelvis sänkt hastigheterna på landets motorvägar till 90 kilometer i timmen. Eller att man beslutade att tåget mellan Stockholm och Göteborg tog fyra timmar istället för tre.

– Det politikerna inte verkar förstå är att färjorna är gotlänningarnas motorvägar till fastlandet.

Artikelbild

Utöver risken på längre överfartstider är Ted Ljungqvist även besviken på att regeringen i det nya avtalet inte tar något ansvar för eventuella oljeprishöjningar. I det avtal som just nu gäller betalar staten 50 procent av höjningarna.

– För dem som inte är skrivna på Gotland kan det bli i princip vilken prisnivå som helst. Jag hade förväntat mig att staten skulle fortsätta att ta ett visst ansvar för oljeprishöjningarna, men man smiter undan istället.

– Jag blir oerhört upprörd när jag läser om den miljardrullning som sker med den svenska infrastrukturen. Överallt i Sverige går man framåt, men här ska vi alltså backa oss in i framtiden.

Ted Ljungqvist menar att det avtal som nu skrivits mellan staten och Destination Gotland kommer att skada Gotland på lång sikt.

– Jag vill se en optimistisk utveckling här på ön med många nya företag och arbetstillfällen. Jag kan garantera att om Reinfeldt sa att han förstod oss och sänkte priserna så skulle man få tillbaka de kostnaderna väldigt snabbt.

Upphandlingen är redan klar, men vad skulle du vilja se hände nu?

– Jag vill att man omförhandlar avtalet så fort som möjligt och garanterar att man inte försämrar för en hel landsände. Det är ett felaktigt avtal, så gör om gör rätt helt enkelt.