– Egentligen hade vi inte några planer på att flytta till Gotland, säger Anna som är utbildad idrottslärare med inriktning på friluftsliv och som vurmar för naturen och vidderna i norra Sverige.

Både Joakim och Anna bodde på fastlandet och pluggad när de råkade få syn på att Rone skola var till salu. Det berodde på att Anna tycker det är kul att surfa runt och titta på hus på nätet. Joakim är uppvuxen på Gotland, han flyttade hit när han var fyra år, och hans föräldrar bor kvar här. Det slutade med att paret köpte skolan, ivrigt påhejad av Joakims föräldrar, som Anna uttrycker det med ett leende. Både hon och Joakim skakar lätt på huvudet när de berättar hur mycket jobb de egentligen lagt ner på sitt rymliga hem.

– Så här i efterhand kanske vi inte skulle ha köpt det, säger Joakim och ser på Anna som fyller i:

Artikelbild

| DRÖM. Sänggaveln är gjord av lastpallarna som sängarna kom på.

– Men man måste våga lite och inget är skrivet i sten.

I dag har de två blivit tre eftersom familjen utökats med lille Elmer.

Familj

Anna är mammaledig från sitt jobb som idrottslärare och Joakim jobbar som datadriftstekniker vid Svenska Spel. De bor på övervåningen i skolan, i vad man kan skulle kunna kalla för en femrumslägenhet. Eftersom rummen högst upp i skolan har mycket rymd och ljus och en fantastisk utsikt ut mot Rone kyrka, å ena sidan, och ut mot ett grönt och lummigt änge å andra sidan, så var det där man bestämde sig för att bygga själva bostaden.

Artikelbild

| KÖKSRÖTT. Varje rum har fått en egen färg och köket går i rött.

De stora gröna ytorna där Kubb-VM årligen sätter Rone på kartan ligger precis bredvid och ger också inkomstmöjligheter eftersom de hyr ut delar av husen sommartid. I längan intill skolbyggnaden finns nämligen flera rum som paret hyr ut sommartid men även på bottenvåningen i själva skolbyggnaden finns ytor att tillgå om det kniper.

Gillar att pyssla

Artikelbild

Några somrar har Anna, som är förtjust i att baka och pyssla, ordnat café och nyligen hölls dopkalas för Elmer i en av salarna nere. Plats finns det ju gott om, dessutom har man ju ett eget skolkök att använda sig av.

Trots att varken Anna eller Joakim är vana vid att renovera och bygga så är de både händiga eller kanske man framförallt ska säga orädda.

Artikelbild

– Det är mer en fråga om inställning, man behöver ju inte vara hjärnkirurg, säger Anna och skrattar.

– Jag tänker att kan andra så kan väl jag, säger Joakim lugnt, tystnar en stund och förklarar sedan att det även är en kostnadsfråga.

Artikelbild

| KREATIV. En tuschpenna och så blir en stol mer personlig.

Det är ju trots allt en skola de köpt, och inte ett bostadshus, så det är stora ytor som kräver mycket jobb, tid och pengar. Det är mycket att värma upp men i och med att skolan renoverades grundligt i mitten på 1980-talet och att det fanns installerat ett pelletssystem när paret köpte skolan så funkar det bra. Dessutom används ju inte hela skolan vintertid.

Elevbesök

Artikelbild

| VRÅ. En solig nisch som går i orange och turkost.

Under de fem år som paret bott i huset är det många som knackat på och velat återse sin gamla skola. Det är nåt visst med gamla skolor, många minnen från skoltiden som lever kvar.

– Vi har haft folk som bott här som gått i skolan här tidigare och vi har även haft skolåterträffar. Vi visar gärna upp skolan om folk vill se, säger Joakim.

Artikelbild

Det är tydligt att både Anna och Joakim trivs i sitt stora hem och att de har många roliga planer och idéer på gång. Kanske blir det ett tv- eller biorum i en av lektionssalarna, kanske drar de åter igång caféet, vem vet.

– Det är roligt att bo här, det finns inga begränsningar.