Med start nästa sommar kommer kyrkoruinen Drotten att hyras av kulturstiftelsen AWC, som har sitt säte i Berlin. AWC, som står för Ann Wolff Collection, kommer mellan 15 juni och 30 september låta flera internationella konstnärer ställa ut sina verk i ruinen. Kontraktet gäller för somrarna 2014 till 2018.

– Den här historiska byggnaden är en helt unik kuliss för att visa upp modern konst. Förhoppningen är att besökaren ska gå in i ruinen och se något de inte väntat sig att se. Jag tror att de kommer att bli positivt överraskade, säger Ulf Larsson som är AWC:s projektledare för utställningen.

Utställningens fokus kommer främst att ligga på glaskonst, och till första året kommer flera internationella konstnärer ställa ut i ruinen, så som svenska Maria Miesenberger, Magdalena Jetelova från Tjeckien, Heather Sheehan från USA och Ann Wolff från Tyskland.

Artikelbild

| Från och med juni 2014 ställer internationella konstnärer ut sin konst i Drotten.

– Tanken är att det alltid ska vara hög internationell klass på konsten som visas i Drotten, och till första årets utställning har vi ett riktigt bra startfält, säger Ulf Larsson.

Den tyska konstnären Ann Wolff, som givit namn till stiftelsen, är välbekant för Gotlänningarna. Hon har nämligen bott på ön i närmare 30 år.

– Gotland är verkligen hemma för mig. Jag känner så mycket för den här ön, vilket gör att det känns extra bra att arrangera den här utställningen just i Visby. Det känns enormt positivt och jag tror mycket på idén, säger hon.

Det är Gotlands Museum som sköter om och har nyttjanderätt av ruinerna. De hyr nu ut Drotten till AWC under de fem kommande somrarna. Uthyrningen kommer inte ge några större ekonomiska vinster för museet enligt museichef Lars Sjösvärd.

Artikelbild

| Den Gotlandsbekanta konstnären Ann Wolff ser fram emot att fylla Drotten med sin glaskonst.

– Det kommer att ge ett litet tillskott, men allting går tillbaka till skötseln av ruinerna. Det här är inget vi gör för pengarna, utan för att nå en bredare målgrupp för den här typen av konst. Vi hoppas nå de besökare som i kanske inte vill gå in i ett museum för att se på konst, men som tycker ruinerna är fascinerande, säger han.

Drotten slår upp portarna för den första konstutställningen den 15 juni 2014. Det är i nuläget oklart vad det kommer kosta att komma in, men arrangören kommer ta en symbolisk summa i inträdesavgift.