Han är tacksam för att det hela slutade lyckligt och berättar att hela indicenten gick fort, väldigt fort. På femton minuter var allt över.

– Det var en styrman som noterade ett par fötter som kom ner ovanför cockpit och en man som klättrade väldigt snabbt ner vid kommandobryggan. När man väl är där så går det inte längre att komma in i båten, berättar Göran Söderling.

Mannen försvann därefter ur sikte och man befarade att mannen fallit överbord. När strålkastarna slogs på fann man lyckligtvis att mannen var kvar ombord och satt ner, ute vid fören.

Artikelbild

– Jag tror ingen av oss skulle klara av att ta oss dit ut, för att göra det måste vara väldigt smidig, det är ju två däck ned och en höjd på mellan 6-7 meter så man slår sig om man faller.

Ute på fören är det inte ovanligt att det är väldigt halt och där finns det dessutom inget att ta tag i.

– Där kan det vara halt som sjutton, det är därför det inte får finnas någon där överhuvudtaget, det är jättesvårt att ta sig dit och när vi gör jobb där ute så har vi alltid säkerhetslinor på oss.

Det är många som berömt kaptenen och personalens agerande, bland annat på Facebook, och det är något som kapten Göran Söderling är väldigt glad över.

– Jag tror att det beror på att vi gick ut med det hela så snabbt men vi visste ju klart och tydligt vad som hänt.

Under eftermiddagen har hela besättningen, cirka 45 personer, gått igenom händelsen. Det gjordes i samband med den övning som de har varje vecka.

– Vi tog och gick igenom hela händelsen, skarpt, säger Göran Söderling som har uppfattningen att alla i personalen mår ok efter incidenten eftersom det hela gick så bra.

Han berättar även att det under händelseförloppet var flera av passagerarna som hörde av sig till färjepersonalen och erbjöd sig att hjälpa till.

Nu är det torsdag eftermiddag och färjan ska snart avgå till Nynäshamn med kapten Söderling som åter har befälet för färjan. Han önskar nu mannen, som var upphov till nattens dramatik, allt gott.

– Jag hoppas att den här personen finner ett lugn.