Vid hamnplan i Visby står två containrar med två helt olika inredningar. En är grå och tråkig där pinnstolar är det bekvämaste alternativet att sitta på. Den andra sprudlar av färger samt sköna stolar och soffor att bekanta sig med. Kampanjen heter Pimp My Soc och är arrangerad av organisationen Maskrosbarn som under torsdagen bjöd på ett skådespel med, bland andra, den kända skådespelerskan Suzanne Reuter. Pimp My Soc syftar till att förbättra socialtjänsten utifrån ungdomars erfarenheter och synpunkter.

- Att "pimpa" rummen är bara en av 10 punkter som kampanjen utgår ifrån, det finns mycket att göra för att förbättra socialtjänsten, säger Sandra Patel från Maskrosbarn.

Utöver den fysiska arbetsmiljön vill man exempelvis införa enskilda samtal, utvärderingar och uppföljningar som en del av socialtjänstens arbete.

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Suzanne Reuter, Sandra Patel, Gustav Fridolin

- Det finns tusentals ungdomar som inte är nöjda med hur socialtjänsten arbetar, vi måste lyssna på dem för att sedan arbeta för att förbättra den, säger Sandra Patel.

 

Vill hjälpa till

Under torsdagen utfördes ett skådespel i tidigare två nämnda containrar. Suzanne Reuter spelar rollen som en socialsekreterare i en kort föreställning som är tänkt att gestalta en tonårings första möte med socialtjänsten.

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Sandra Patel

- Jag spelar två roller kan man säga. Framför den ena containern är jag en trött och osympatisk kvinna som nog helst skulle vilja byta jobb. När jag sedan snurrar runt på stolen och då befinner mig i det pimpade rummet så är jag glad, trevlig och omtänksam, precis så som en socialsekreterare bör vara, säger Suzanne Reuter.

Pjäsen är baserad på ungdomars egna erfarenheter av ett möte hos socialtjänsten och Suzanne Reuter betonar att det är en allvarlig fråga och att man måste lyssna på ungdomarna.

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Suzanne Reuter, Michaela Svanberg

- Det är en fantastisk sak som Maskrosbarn gör, när jag fick höra om organisationen så ringde jag direkt och erbjöd mig att hjälpa till, säger Suzanne Reuter.

 

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Gustav Fridolin på besök

Från tanke till handling

Felicia Månsson, Michaela Svanberg och Signe Härjeström är några av tjejerna som tillsammans med Suzanne Reuter deltar i föreställningen. De har själva erfarenhet av tråkiga miljöer hos socialtjänsten- samt att det även går att göra något åt det.

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Felicia Månsson, Suzanne Reuter, Michaela Svanberg, Signe Härjeström

- På min skola gjorde vi om kuratorsexpeditionen. Den såg ut precis som containern här, men vi tapetserade och möblerade om hela rummet utefter ett vårtema. Det blev jättefint, säger Felicia Månsson.

Kampanjen Pimp My Soc har redan gått till handling och gjort om flera rum på olika skolor.

Artikelbild

| Almedalen, Maskrosbarn, Felicia Månsson, Suzanne Reuter, Michaela Svanberg, Signe Härjeström

- Vi har än så länge gjort om 8 rum runt om i Sverige, och fler ska det bli, säger Sandra Patel.