- Det känns jättekul såklart. Speciellt att få in ett ungdomsperspektiv eftersom det av tradition är mycket äldre med i valberedningen.

Helagotland.se fick en pratstund med Joachim Höggren precis efter att kongressen avslutats på söndagen.

Sammanlagt samlades drygt 800 miljöpartister i Västerås för att diskutera partiets framtida politik.

Artikelbild

| 21-åriga Joachim Höggren (MP) från Gotland blev invald i Miljöpartiets riksvalberedning på partiets kongress i Västerås i helgen.

Den största frågan under de tre dagarna på kongressen var förslaget kring ett nytt partiprogram som klubbades igenom efter en rejäl nattmangling natten till söndagen. Förslaget gör att MP kommer utvecklats till ett bredare parti, förklarar Joachim Höggren.

Grön ungdom lanserade dessutom ett nytt migrationsavsnitt med formuleringar om till exempel rätten att röra sig fritt och ett avståndstaganden från tvångsdeportationer och förvarstagningar.

-Det är en stor seger för Grön Ungdom att få igenom ett helt avsnitt inför en nära nog enig kongress. Det visar tydligt att vi ungdomar har makt.

En annan av de stora frågorna på kongressen var 35 timmars arbetstid för föräldrar. Miljöpartiets kongress röstade med stor majoritet för att partiet ska ha som mål att sänka normalarbetstiden till 35 timmar per vecka.

- Partistyrelsens förslag var att låta arbetsmarknadens parter bestämma angående arbetstiden och inte lagstadga om det, men kongressen ville att vi skulle driva på i frågan. Det här är en stor och viktig fråga att föräldrar får mer tid med sina barn.

Joachim Höggren beskriver kongressen som både rolig och spännande.

- Det har nästan känts som en släktträff med en mycket god stämning, sammanfattar Joachim Höggren.

Inför EU-parlamentsvalet nästa år satsar Miljöpartiet stort.

- Vi är väldigt laddade inför hela valåret 2014.