Visby Speedwaybanan på Galgberget har varit välkänd över hela landet, liksom Bysarna. Tusentals och åter tusentals gotlänningar har besökt banan under guldåren.

– Jag bodde nedanför berget när jag var ung. Jag sprang upp hit så fort jag hörde ett brumm, berättar Yvonne Danielsson och konstaterar:

– Speedway var livet.

Artikelbild

| Speedwaybanan. Lågorna slukade det sista av den anrika banan på Galgberget i Visby. På plats fanns räddningstjänsten som passade på att öva.

Första maj

Bygget av en ny speedwaybana i Hedjeby är långt gånget, men det ska nog ta många år innan gotlänningarna slutar att förknippa Galgberget med speedway.

– Det är rätt skönt att få ett bekymmer mindre, men visst känns det lite motigt, säger Anders Stuxberg som agerade eldvakt under gårdagen.

Han minns många första maj-dagar på intill banan. Där körde bland andra stjärnan Christer Löfqvist.

Artikelbild

| Vemodigt. Yvonne Danielssons tårar kom när hon såg klubbstugan brinna upp. Hon har många glada minnen från Galgberget. Även Anders Stuxberg kände vemodet komma.

– Vi åkte in från Tingstäde. Sedan fick man sitta på farsgubbens axlar för annars kunde man inte se något. Man nådde ju inte riktigt upp, säger han.

2007 körde Bysarna sin sista säsong på Galgberget. Ett par år senare kördes dock några enstaka 80-matcher där.

En 60-årig epok tog då slut.

Banan som stod färdig 1951 lockade 10 000 åskådare redan till premiären. Drygt 15 år senare bildades Bysarna och en framgångssaga kunde ta sin början.

Speedway var stort på Gotland, mycket stort. Höjdpunkten var troligtvis 1988, då Bysarna tog SM guld på Galgberget.

"Som en begravning"

Men sedan några år tillbaka har speedwayen fått lämna plats åt bostäder på Galgberget. Många av klubbens byggnader har redan flyttats och några står redan på plats i Hejdeby. Men i söndags försvann alltså de sista resterna från platsen.

Enbart de som en gång i tiden sett banan kan nu föreställa sig den med den fantastiska havsutsikten i bakgrunden.

I går eldades alltså det som fanns kvar upp. Tillsammans med räddningstjänsten valde Bysarna att låta lågorna sluka den gamla klubbstugan.

– Det här kändes som en begravning, säger Ingela Johansson.

– Nu går vi vidare helt enkelt. I Hejdeby, avslutar hon.