Marie Sandell dirigerar för första gången någonsin Gotlands Sinfonietta och det är också orkesterns första kvinnliga dirigent. Den första konserten går av stapeln på söndag på Almedalsbiblioteket. Hon tar över efter Mattias Svensson-Sandell som dirigerade Gotlands Sinfonietta innan.

– Det var en sån möjlighet när det här dök upp och Mattias inte ville längre. Jag pratade med chefen på Gotlandsmusiken och kände att det var en häftig utmaning, säger Marie Sandell.

Är det nervöst?

– Jag var otroligt nervös inför repetitionen i går kväll. Jag känner många av dem här sen tidigare. Det är spännande och en helt ny situation för mig, fortsätter Marie Sandell.

2005 var senaste gången

Hon ser fram emot konserten och säger att det är väldigt speciellt att få dirigera en orkester. Senaste gången hon gjorde det var när hon dirigerade Mozarts C-mollmässa i Visby Domkyrka 2005.

– Efter det har jag inte dirigerat någon orkester. Det är en passion att dirigera och ställer allt på sin spets. Jag måste tänka mycket i förväg och ligga före dem i orkestern. Sen är det väldigt roligt att få bestämma allt, säger Marie Sandell och skrattar.

Två sviter framförs

Nu på söndag framför de två sviter ur Peer Gynt och Edvard Grieg på Almedalsbiblioteket. Efter det kommer två konserter att hållas i vår – en riktad mot barnfamiljer och den andra är en helt vanlig konsert. Gotlands Sinfonietta är en blandning av amatörer och professionella musiker.

– Lockelsen att dirigera måste vara större än rädslan. Det här ska bli jätteroligt, säger Marie Sandell.