Gotlandsrevyn är kända för att ta upp det som är rykande aktuellt i sina föreställningar, men när det gamla blir nyheter väljer de att gå tillbaka nästan tusen år i tiden. Vinterns uppsättning har fått namnet Rasrisk och revyn gör därmed en resa tillbaka i tiden till 1200-talet, där allting började.

- Jag jobbade som journalist i 42 år och folk frågade ofta "kommer det här i tidningen i morgon?". Då svarade vi ofta "ja, om inte ringmuren rasar", berättar Roland Olsson, manusförfattare.

Händelserna som han och ensemblen skämtar om i revyn måste vara av sådan dignitet och enkel karaktär att alla känner till dem utan att de ska behöva sätta sig in i det.

Artikelbild

| Nykomlingar. Skådespelerskorna Anna Jankert och Monica Järlsäter tar plats i Gotlandsrevyn.

Traditionsenligt kommer alltså flera nyhetshändelser att skildras på Rondo-scenen.

- Vi behöver väl inte smyga med att det blir en del Ojnare också, avslöjar Peter Jankert, regissör.

I lördags gick ensemblen för första gången igenom det manuskript som Roland Olsson skrivit på sedan i somras. Förutom att året bjudit på en del händelser som är tacksamma i revysammanhang har även sommarens något ostabila väder varit till författarens fördel.

- Det finns stora förutsättningar för att det ska bli riktigt bra i år, säger han.

Artikelbild

| Revygubbar. Peter Jankert och Roland Olsson regisserar och skriver den årliga revyn. Årets uppsättning tror de har stora chanser att bli bättre än de tidigare.

Den drygt tjugo man stora ensemblen innehåller ett par nyförvärv, bland annat Bengt-Åke Rundqvist. Ett annan av dessa är skådespelerskan Anna Jankert som senast sågs i Länsteaterns fars Rampfeber.

Att få publiken att skratta är en utmaning som hon gärna tar sig an.

Artikelbild

| Laddade. Roland Olsson, Anders Björkqvist, Peter Jankert, Malin Östre, Louise Lytholm, Pilla Olin, Gusti Larsson, Teresia Björkqvist, Sara Jacobsson, Janne Henriksson, Patric Lytholm, Anna Jankert, Monica Pärlsäter och Patrik "Palten" Jonsson är stora delar av den ensemble som står bakom 2013:års revy Rasrisk.

- Det är skitsvårt att vara rolig. Mycket svårare än något annat. Desto mer man vill vara rolig desto sämre blir det, konstaterar hon.

Efter att ha följt revyn från publikplats under några år är hon säker på att det kommer att bli jättekul att även få delta.

Årets uppsättning blir den 15:e och publiken tycks inte svika.

- Jag tror att det finns ett stort behov. Jag har förstått att det finns en gammal revy-tradition här på Gotland, säger Anna Jankert.

Hon tror att storheten ligger i att det är aktuella ämnen som avhandlas på scenen.

- Revy ska inte bara vara rolig utan också engagera. Man ska ha massor av tankar med sig när man går därifrån, säger hon.

Som vanligt blir revyn en blandning av sketcher, dans, sång och lite gutamål.

- Roland är ju minst tvåspråkig, så det blir en del gutamål. Jag tycker även att det är en av revyns uppgifter, att hålla liv i gutamålet, säger Peter Jankert.

En och annan spark uppåt utlovas också.

- Lite elaka mot överheten kommer vi självklart att vara, säger Roland Olsson.

Många av Gotlands höjdare, så som regionråden och landshövdingen, brukar sitta i publiken.

- Det är kul. De gillar väl att få fokus på sig oavsett på vilket sätt det är, säger Peter Jankert.

Rasrisk har premiär den 10 januari på Rondo i Klintehamn.