En grupp med elva personer från Gotland har rest runt i Burundi under en månad.

- Det är så starka kontraster. Det tar tid att landa efter en sådan här resa. Jag har inte riktigt gjort det än, säger Li Berglund.

Hon berättar att det var incheckningskaos på flygplatsen när elva personer med 22 väskor skulle checka in. I väskorna fanns bland annat skolmaterial, skrivmaskiner, tandborstar, fotbollar och kläder som skulle delas ut i Burundi.

Artikelbild

| Många av barnen i Burundi är föräldralösa efter inbördeskrig och folkmord. Föreningen DBF samlar in pengar till "Barnens hus", Kaze Bibondo, för att de ska få en plats att samlas.

Föreningen "Demokrati för barns framtid", DBF, anordnade resan. Den grundades för två och ett halvt år sedan av bland andra Claudien Tuyisabe. Han tvingades att fly från Burundi 2006 och är bosatt i Visby sedan 2007.

- Här på Gotland anordnar vi aktiviteter där invandrarbarn och svenska barn träffas och gör saker tillsammans. Det gör stor skillnad för invandrarbarnen som kommer in i samhället snabbare och lär sig språket bättre, säger han.


Viktigt med barnen
Han återkommer hela tiden till barnen. Hur viktiga de är för framtiden både här och i Burundi.

- I dag är inte Burundi en fungerande demokrati. Ett stort problem är att många vuxna inte kan läsa och inte förstår hur man röstar. Genom att utbilda barnen kan de hjälpa de äldre och visa dem hur man gör, säger Claudien Tuyisabe.

DBF bedriver ett fadderprojekt i samarbete med en kvinna i Burundi. Det finns ett stort behov av att hjälpa barnen eftersom inbördeskrig och folkmord gjort dem föräldralösa, berättar Hanna Jörnéus som också var med på resan.

- Vi besökte en av de fattigaste kommunerna i Burundi, Vugizo. Där finns knappt några vägar, vatten eller el. Vi deltog i ett läger dit 200 ungdomar kom och bland annat hjälpte till att förbereda för "Barnens hus", eller Kaze Bibondo som det ska heta, säger hon.


Byggnad för barn
Byggnaden ska bli en plats där barn och ungdomar kan samlas. Det kommer bland annat att rymma ett litet bibliotek och ett samlingsrum. Det blir också plats för en fotbollsplan. Marken på fem hektar har den lokala kommunen bidragit med.

Nästa steg är att samla in pengar till husbygget. Det ska föreningen göra bland annat genom att anordna en integrationsdag i Visby i augusti.

- När vi skulle äta allihop på lägret fick vi sitta utomhus eftersom det inte fanns någonstans att vara.

Med sig hem till Gotland har Claudien Tuyisabe en förfrågan från kommunen om att bli vänorter.

- Jag hoppas att det finns ett intresse för det hos Region Gotland, säger han.