Fältbiologerna fortsätter att protestera mot Nordkalks skogsavverkning. I går hade åtta fältbiologer övergivit baslägret och övernattat intill en av skogsavverkningsmaskinerna. När arbetet drogs igång vid sjutiden på morgonen kunde maskinen inte användas.

- Nordkalk berättade vad som skulle kunna hända om vi inte flyttade på oss. Det var lite otrevlig stämning, säger Samuel Eiriksson, fältbiolog.

Säkerhetsavståndet till maskinerna är vanligtvis 70 meter.

Artikelbild

| Trötta. Myggen höll Fältbiologerna vakna under natten, men man lyckades hindra avverkningen under morgonen. "Det var lite otrevlig stämning", säger Mose Agestam, till vänster, och Samuel Eiriksson, till höger.


"Olyckligt"
I gårdagens GT uttryckte Mikael Lindberg, platschef på Nordkalk, ingen oro över Fältbiologernas protester. Det uppstod inte heller någon konfrontation, men skogsavverkningen hindrades i åtminstone fem timmar.

- Det är olyckligt, de har ingen rätt att stoppa arbetet, säger Håkan Pihl, projektledare för Nordkalk.

De har vänt sig till polisen för att kunna fortsätta avverkningen. Enligt Håkan Pihl är alla tillstånd avklarade och det finns en avverkningsplan för veckan som nu fördröjs.

- Jag är lite överraskad, jag trodde att Fältbiologerna aviserat att de inte skulle störa arbetet, säger Håkan Pihl.

Enligt Fältbiologerna krävdes inget tillstånd för den här typen av markprotest.

Fältbiologerna hade en dialog både med skogsavverkarna från Mellanskog och med polisen under gårdagen. Mellanskog arbetar som underleverantör till Nordkalk och medarbetarna på plats ville inte uttala sig om arbetet. Men alla var överens om att det blev en annorlunda arbetsdag. Man fortsatte att röja i området för att senare kunna komma fram med de större skogsmaskinerna och bereda väg för det tänkta transportbandet.


Stannar kvar
- Det här är ju upptakten till Ojnareskogen och vi vill ju stoppa avverkningen så tidigt som möjligt, berättar Mose Agestam.

Polisen hade telefonkontakt med gruppen under morgonen.

- Vi hade en dialog med dem, vilket är vårt huvudsyfte. Det kan bli aktuellt att vi åker ut för att fortsätta dialogen mellan parterna på plats senare, säger Björn Tannfeldt, vakthavande befäl hos Gotlandspolisen.

Fältbiologerna har inga planer på att flytta på sig och jobbar vidare på en strategi för en eventuell rättsprocess.

- Vi är kvar tills dess att någon flyttar på oss. Nu gäller det att vi påverkar den juridiska processen och fortsätter att skapa opinion. Vi har fortfarande hopp, det känns som att vi gör skillnad, säger Linn Andersson.