- Det är helt fantastiskt att få vara med. Världens upplevelse, säger Marie Jonsson.

Marie och John Jonsson är två av de specialutbildade dykarna som bjudits in till att vara med vid utforskningen av regalskeppet Mars.

- Alla som är med här har en väldig kompetens. Det är ett privilegium att få vara med, säger John Jonsson.

Artikelbild

| Kung. På silvermyntet har Erik XIV avbildats med pipskägg och svärd.foto: deep sea production

De har redan gjort ett hundratal dyk och fler väntar. Expeditionen pågår till på söndag och är ett samarbete mellan Deep Sea Production, Ocean Discovery och Södertörns högskola.

- Förutom utforskning handlar det om att stärka skyddet för vraket. När vi hittat något som där nere vet vi sedan om något rubbats, säger Malcolm Dixelius, pressansvarig på Deep Sea Production.


Första dyken
Mars upptäcktes av Ocean Discovery 2011 och man har därefter utforskat med robot från ytan. Men nu dyker man alltså ner för första gången.

Förutom dykarna är marinbiologer och historiker på plats för att kartlägga vrakplatsen. Teamet har redan gjort fynd på vraket i form av två välbevarade silvermynt från Erik XIV tid. Regalskeppet Mars gick under i slaget vid norra Öland 1564, under sitt första år.

Artikelbild

| John Jonsson. Ytbärgaren är säkerhetsansvarig för Marsexpeditionen. arkivfoto: rolf jönsson

I torsdags var Kung Carl XVI Gustaf på besök på basen i Böda hamn för att följa arbetet ombord på forskningsexpeditionens basfartyg, Askholmen.

Marie är den enda i dykarteamet som också är utbildad marinarkeolog. Annars jobbar hon på Aqua Arkeologen i Visby och forskar om det danska skeppet som sänkte Mars, vilket gör henne betydelsefull för utforskningen.

Artikelbild

| Marie Jonsson. Guldfyndade från dansk-lübska flottan 2008.arkivfoto: henrik radhe

- Jag jobbar med fienden i vanliga fall, säger hon och skrattar.


Värdefull
Även John har erfarenheter som gör honom extra viktig. Till vardags jobbar han som ytbärgare på räddningshelikoptern i Visby vilket har gjort att han nu utsetts till säkerhetsansvarig under expeditionen.

Artikelbild

- Jag åker ut till dykplatsen varje morgon och konstaterar våghöjd och vind. Vi har haft svårt att få riktiga väderprognoser, säger han.

Väl nere vid vraket på 75 meters djup tittar de mest och mäter. De har med sig en kamera som filmar i HD och förhoppningarna är att bildmaterialet som samlas in ska resultera i en dokumentärfilm. Men än är inget bestämt och sommarens expedition är bara ett tekniskt prov på vilken typ av material de kan få in.

- I Sverige gör man bara undervattningsfilmning på sommaren och det kommer krävas minst en dyksäsong till innan det blir någon film, säger Malcolm Dixelius.