För andra året i rad samlades säkerhetspolisen och allmänheten i går för ett träningspass i Almedalen. Först var det uppvärmning i ring under ledning av Säpos fystränare Walter Skeppar. Efter det väntade ett uppvärmningsvarv på 1,5 kilometer innan tävlingsvarvet gick av stapeln. Bakgrunden till den årliga löprundan är kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. De poliser som hade hand om personskyddet under dagen fick jogga bredvid kortegen i kostym, Säpojoggen föddes.

- Jag såg att det var försent att anmäla sig till OS, annars hade jag kanske testat, skojar, den svettige rikspolischefen Bengt Svensson redan efter uppvärmningen.

Han var en av drygt tjugo poliser som deltog. Även Magnus Holmén chefen för Gotlandspolisen syntes på plats.

Artikelbild

| Vissa tog klädseln på mer allvar än andra. Emil Isberg sprang i kostym precis som grundarna till Säpojoggen gjorde.


Tränar varje morgon
- Det är roligt att så många från allmänheten har hittat hit. För 15 år sedan hade jag kanske satsat på förstaplatsen, men inte i år, säger han.

Säpo har 200 personer i Visby under veckan, främst livvakter. Varje morgon tränar en del av dem i grupp på gräsmattorna i Almedalen.


Fysiken är viktig
- Fysiken är viktig i livvakternas arbete. Att bjuda in allmänheten ger oss möjlighet att svara på alla frågor vi får, säger säkerhetspolisens pressekreterare Sara Kvarnström.

Men vem vaktar nu?

Artikelbild

| Det är viktigt att försöka hålla sig i form. Kul initiativ, sa rikspolischefen Bengt Svensson om Säpojoggen igår.

- Livvakterna går på schema. Även säkerhetspoliser har ledigt ibland, säger hon.

Trots många vältränade poliser på plats var det gotlänningen Fred Grönwall som vann. Han arbetar på Cementa i Slite och var på plats för att försvara byggindustrin.

Artikelbild

- Jag trodde att jag skulle vara med i slutkampen. Men kanske inte komma först, säger han.