I lördagens Svenska Dagbladet går socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och oppositionslandstingsrådet i Stockholm, Lars Dahlberg, i en debattartikel ut och lovar att alla anställda i kommuner, regioner och landsting ska få gå upp i heltid om de vill. Löftet gäller alla de kommuner och landsting som har ett socialdemokratiskt styre.

Rätten till heltid är en jämställdhetsfråga och en förutsättning för att trygga välfärden i framtiden, menar Jämtin och Dahlberg som också skriver att det kommer att saknas 170 000 anställda inom den offentliga sektorn år 2030. För att förändra det måste jobben bli mer attraktiva.

Löftet om heltid är något som stöds till fullo av regionstyrelsens ordförande på Gotland, Åke Svensson (S).
- Jag ställer mig bakom det här till hundra procent och 2010 tog jag i hand på det här med Kommunals ordförande på Gotland.

 

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet stödjer ambitionen, säger Åke Svensson. Regionens förvaltningar har kommit olika långt i arbetet med att erbjuda heltider. Två tjänstemän på ledningskontoret arbetar med att skapa förutsättningar för förvaltningarna att erbjuda heltider.

Hur många anställda rör det sig om?
- Det vet jag inte och alla som jobbar deltid är ju inte intresserade av att gå upp i tid heller, säger Åke Svensson.

Hur mycket kostar det här för regionen?
- Det kommer att kosta men det låter dyrare än vad det är. Alla vill som sagt inte gå upp i heltid och ofta handlar det mer om en schemateknisk fråga att lösa.

Men var ska ni ta pengarna ifrån?
- Det handlar som vanligt om att prioritera.

När kan det här bli verklighet för alla som nyanställs och alla som redan är anställda inom Region Gotland?
- Mitt mål är och har varit att det ska ske under den här mandatperioden, säger Åke Svensson.

 

Socialdemokraternas ambition är, förutom att erbjuda heltid till alla anställda och nyanställda, att ingen heller ska vara visstidsanställd längre tid än två år.