Det senaste i raden av gotländska tävlingar är rabarberpajstävling. Bland fjorton pajer utsågs Johan Kristofersson och Anna Cösters paj till den allra godaste. Receptet som familjen själv gjort passar både gluten- och laktosallergiker och innehåller oväntade ingredienser såsom pumpakärnor och solroskärnor.

- Eftersom vi inte äter vare sig mjölk- eller mjölprodukter har man fått hitta på recept själv, säger Anna Cöster.


Växer överallt
Pajtävlingen var en del i en rabarberfestival som i lördags hölls på Rangvalds gård i Stånga. Efter sparrisfestival och primörpremiär var det dags för den syrliga växten att få sin upprättelse, tyckte Elisabeth Wickström.

Artikelbild

| Tävlingsledare. Lisbet Spångberg Widén är ordförande i Stånga intresseförening och assisterade vid rabarberpajstävling. "Alla är lika goda säger de som smakar. Men de måste ju välja" sa hon.

- Rabarbern som växer i allas trädgårdar bör också uppmärksammas tycker jag.

Själv har hon hela bakgården full med rabarber, som inte bara använder till saft, marmelad, chutney och paj, utan även till konst. Betonggjutningar på bladen blir stora fat eller skålar.


Fart i socknen
Idéen om att tävla i bakkonst har Elisabeth Wickström plockat med sig hem från England.

- Min lillasyster bor där och hon är ett riktigt kakmonster. Där är det väldigt vanligt med kaktävlingar, säger hon.

Artikelbild

| Jury. Det var besökarna som röstade och utsåg vilken paj som var godast. Magnus och Ingela Lind från Vamligbo snubblade in på rabrberfestivalen av en slump, men passade självklart på att bedöma bakverken.

Bland bidragen fanns ett stort nytänk. Förutom den vinnande pajen fanns där pajer med vit choklad, kolasås, knäckbotten, ananas och så rabarber så klart.

Rabarberfestivaler finns redan på fler håll i landet och den gotländska versionen som lockade ett hundratal besökare väntas växa. Det hoppas i alla fall Lisbeth Spångberg Widén. Hon är ordförande i Stånga intresseförening och mycket nöjd över allt som händer i bygden.

Artikelbild

| Fantasifullt. Flera av pajerna var vackert smyckade.

- Det är så kul när man har fart i en socken och folk och företag hittar på saker. Det blir som ett självspelande piano, säger hon.