Häromveckan kom ett brev till byggnadsnämnden.

"Jag Jonas Stenström söker byggnadslov för min koja, enligt bifogad ritning".

I bilagan skissar 9-årige Jonas upp två fantastiska trädkojor i kronan av varsin lönn. Kojorna länkas samman av en överbyggd hängbro och från den löper en lång en rutschkana. Till bygglovsansökan bifogas också en utförlig ekonomisk kalkyl för kojbygget, där Jonas anger hur mycket ersättning som ska utgå till alla som hjälper till.

Artikelbild

| Liknande fall. En tvist om en trädkoja i ett villaområde i Lund gick nyligen till mark- och miljödomstolen. Där slog man fast att bygglov krävs. Foto: Stig-Åke Jonsson/Scanpix


Bänk i kronan
Jonas påbörjade sin trädkoja under några sköna dagar i mars. Klätterträdet utanför köksfönstret vid Smissarve i Rone har använts flitigt av Jonas och hans fyra äldre syskon. Nu spikade Jonas upp stegbrädor på stammen. Uppe i kronan monterade han en bänk, som också kan användas som bord, och som väggar spände han upp hönsnät.


Varaktig konstruktion
Längre än så kom han inte innan en vän till Jonas mamma hittade en TT-artikel i GA med rubriken "Laglös koja kan kräva ett bygglov".

Bygglov krävs för alla byggnader och enligt plan- och bygglagen är en byggnad detsamma som en "varaktig konstruktion av tak och väggar". När det gäller kojor har kommuner runt om i landet gjort olika bedömningar, så artikeln handlade om att det kan vara klokt att ta reda på vilken praxis som tillämpas i kommunen där man bor.

Med sin bygglovsansökan hoppas Jonas Stenström nu få svar på frågan om byggnadsnämnden på Gotland tycker att hans koja är bygglovspliktig eller inte.

Artikelbild

| Klätterträd. Här uppe i lönnens trädkrona huserar inte bara hackspetten. Här har Jonas och alla hans storasyskon klängt och klättrat och nu vill han bygga en koja i trädet.Foto: ROLF JÖNSSON

- Förut visste jag inte att det fanns bygglov, berättar Jonas.


Värd sitt lov
Jonas mamma Inger Stenström tycker att Jonas ska få bygglov för sin koja.

Artikelbild

| Inget att erinra. Mamma Inger Stenström tycker Jonas ska få bygglov.

- Det är han värd efter all den tid som han har lagt ned på det här. Fast bygglov kan ju ta tid, så Jonas hinner kanske bli vuxen innan det kommer något beslut, säger Inger.


Korv och kyckling
Om Jonas beviljas bygglov tänker han dra igång sitt storstilade bygge.

Artikelbild

Ritningen. Jonas Stenströms drömkoja har hängbro och rutschkana.

- Det får bli någon varm dag i sommar, funderar Jonas.

Och sedan, när kojan står klar, då ska han sitta där uppe för sig själv, eller kanske med någon kompis, och äta korv och grillad kyckling och blicka ut över Smissarves åkrar och ända bort till Eke kyrka.

Artikelbild

Budget. Jonas har bifogad en tidsplan och kostnadsberäkning.

Längre fram i livet tänker Jonas inte ägna sig åt att bygga.

- Jag funderar på att bli fotbollsspelare. Alltså riktig fotbollsspelare som dom filmar och som tjänar massor av pengar.

Jonas har på egen hand skrivit bygglovsansökan och genomfört hela förprojekteringen.


Kostar det?
- Han går verkligen in för det här kojbygget. Men jag undrar vad ett bygglov egentligen kan kosta? funderar Inger.

Den detaljen hade Jonas inte kläm på.

Va? Kostar det pengar, säger han förbluffat.