Gotlands län placerar sig på en delad femtondeplats av landets 21 län i en undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har gjort.

UNF har betygsatt tillgången på nyktra aktiviteter för ungdomar och kommit fram till att få län har ett tillfredsställande utbud för sina ungdomar.

När GT pratar med ett gäng högstadieelever i Visby håller de med:

- Det finns inte mycket att göra. Fritidsgården Puma borde vara mer öppen, till exempel, och det borde finnas fler fritidsgårdar så man slipper ta bussen för att komma dit, resonerar Niklas Hagman som går i åttan på Solbergaskolan.


Datahäng
Kompisarna Jonas Sellin och Kevin Jonsson håller med:

- Vi brukar hänga med varandra och spela dataspel hemma.

Och om man inte vill vara hemma och inte vill vara på fritidsgården, eller om den är stängd, så finns det inte mycket annat att hitta på, menar Niklas Hagman.

- Då hänger man på McDonalds, det är där man träffar kompisarna både på vardagar och helger.


Viktiga platser
UNF efterlyser fler alternativ för ungdomar, bland annat som ett led i arbetet mot droger.

- Det är otroligt viktigt för unga att ha något att göra någonstans att vara på fritiden. Annars kan det leda till att droganvändningen ökar, säger Herman Langland, distriktsordförande för UNF Gotland, i ett pressmeddelande.


Färra fritidsgårdar
Tillgången på fritidsgårdar har minskat på Gotland på senare år. För ett par år sedan minskade fritidsgården Tjelvar sina öppettider och gjorde sig av med personal. Nyligen beslutades också att Vibbles fritidsgård ska stänga i höst.