På måndagsförmiddagen avgick "Lina af Herrvik" med Lennart "Lillis" Svärd som skeppare från Herrvik med destination Östergarnsholm. Ende passagerare ombord var Knut Stahle. Under åtta dagar skall han idka eremitliv på ön. Han bor spartanskt i ett skjul utan el och rinnande vatten, lagar maten på ett medhavt spritkök och ska förstås klara sig utan modern teknik som mobiltelefon etc.

Med ett undantag: Han medför filmutrustning. Hela ö-vistelsen kommer han nämlingen att dokumentera. Projektet stöds av Film på Gotland och den färdiga kortfilmen om ö-livets strapatser och glädjeämnen, "Ensland", kommer att visas i höst.

- Jag vill förklara, berätta för andra. Då blir film bäst och det är jag också intresserad av.

Artikelbild

| På väg. Knut Stahle ska idka åtta dagars Robinson-liv.


Frilansar
Knut Stahle är uppväxt i Kräklingbo och studerar för närvarande grafisk design på Berghs School of Communication och han frilansjobbar med film och formgivning. Med sitt ö-projekt vill han testa ett liv långt från den moderna vardagen med ständig uppkoppling och tillgänglighet.

- Idén till filmen kom i höstas när jag hade fullt upp. När jag inte jobbade, pluggade eller träffade kompisar var jag hemma med min bror som jag delar en etta med. Jag har aldrig bott i ett eget rum med en dörr att låsa inifrån. Det har lett till att jag är en ganska social människa, jag har alltid folk kring mig. Och när jag inte träffar någon har jag alltid tillgång till andra genom mobilen och internet. Jag började tänka på hur det skulle vara att inte ha folk kring mig.

- Det här blir ett Robinson Kruse-liv i miniatyr. Jag hoppas att det inte finns fler personer på ön för tillfället.


Skolresa
Att det just blev Östergarnsholm har några bidragande orsaker.

- Först tänkte jag vara i skogen, men öde ö-begreppet tog över och Östergarnsholm har jag varit på skolresa till.

Inledningen på vistelsen planerade han bli att gå några vändor med packningen till härbärget som ligger på Östergarnsholms andra sida sett från landningsplatsen.

- Så får jag sätta vattnet i skugga. Men det ska finnas brunnar med drickbart vatten.

Samla drivved blir ett annat viktigt projekt, det lär bli kallt i boningsboden.


Spännande
Han räknar med att livet på holmen kommer att handla mycket om det praktiska och har med sig sådant som såg och sovsäckar men har exempelvis inte tagit med sig några böcker eller tidningar.

- Det här ska bli jättekul. Det blir nog jobbigt senare men just nu känns det bara spännande.

Tisdagen den 17 april skall Knut Stahle återvända till Gotland efter sin självvalda isolering. En liten eftergift åt den moderna tekniken har han dock gjort. Som en säkerhetsåtgärd har han med sig en nödtelefon.