24 av de 30 största privata företagen styrs av manliga vd:ar.

I statliga myndigheter, kyrkan och i de politiska partierna ser det lika illa ut. 

- Det handlar om kompetens, säger Anders Thomasson, på Svenskt Näringsliv.

Artikelbild

| Anders Thomasson. Tror inte det handlar om manligt ryggkliande. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Payex, Destination Gotland och Cementa är Gotlands största privata arbetsgivare. De har en sak gemensamt.

Alla har en manlig vd.

Och det är de inte ensamma om. På Kvinnodagen 2012 kan vi konstatera att det är tunnsått med kvinnliga företagsledare i de största företagen på Gotland. Bland de 30 största privata arbetsgivarna på ön hittar vi bara sex företag som har kvinnliga vd:ar. Det är Attendo Care, Omsorgshuset, Praktikertjänst, Gotlands Media, Visby Assistans och Länsförsäkringar.


"Sekundärt"
- Jag önskar att de vore fler. Alla skulle vinna på att det var mer blandat, men det handlar om kompetens och då blir könet sekundärt, säger Anders Thomasson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Har kvinnor sämre kompetens?

- Det tycks ju vara så. Det finns fortfarande en obalans där och det är olyckligt.

Vilken kompetens är det som kvinnorna saknar?

- Det vet jag inte. Jag har aldrig tittat på det. Men någonting måste det ju vara. Jag tror inte alls att det handlar om manligt ryggkliande, utan om att man väljer strikt efter kompetenskraven, säger Anders Thomasson.


Skralt inom staten
Bland statliga företag och myndigheter ser det vid en första anblick bättre ut. Gotland har ju både en kvinnlig landshövding och en kvinnlig länspolismästare. Arbetsförmedlingen leds också en kvinna. Men sedan tunnar det ut.

Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Högskolan, Svenska spel, Posten, Transportstyrelsen och Kronofogden leds alla av män.

Inom stiftet ser det likadant ut. Biskopen, kanslichefen och stiftsprosten - de är män, allihop.


Per, Björn och Ola
Och trots att "varannan damernas" har varit ett mantra i politiken i många år, har det inte fått genomslag i valet av partiordföranden på Gotland. Fem av sju lokala partiorganisationer leds av män och har ordföranden som heter Christer, Per, Björn, Gustaf och Ola.