- Aimé är representant för all den medmänsklighet som visas av anställda inom äldrevården idag. Han får också stipendiet som representant för alla de invandrare som vi så väl behöver, inte minst inom vården, sa Kerstin Blomberg.

Stipendiet är på 3 000 kronor.


Från Burundi
Hon berättade att Aimé kom från Burundi till Gotland som 16-åring. Han hade upplevt folkmord och båda hans föräldrar och fyra av hans syskon har mördats. Han går andra året på gymnasiets barn- och fritidsprogram och har praktiserat och jobbat inom äldrevården. "Att arbeta inom äldrevården är både tungt och arbetsamt samtidigt som det ger en unik möjlighet till personlig utveckling och mognad" har han bland annat skrivit i sina skolrapporter."

Artikelbild

| Alexandra Pallin från Högbyskolans musikklass sjöng flera låtar.

Under kvällen bjöds på ett program där flera personer speglade det som hände under Förintelsen. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård inledde med att påminna om att den 27 januari har ett starkt symboliskt värde.

- Det var den dagen 1945, som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz - Birkenau befriades av de sovjetiska trupperna. Dagen har blivit en symbol för nazisternas förbrytelser under Förintelsen, men också en utgångspunkt för att minnas och hedra Förintelsens offer, samt en påminnelse om att diskussionen om demokrati, tolerans och människors lika värde måste hållas levande.

Elever från Högbyskolan i Hemse deltog och några berättade om de resor som skolan gör varje år till koncentrationsläger i Polen.

- Vi kallar det Toleransprojektet och det pågår under hela högstadiet. 500 elever har besökt Auschwitz, berättade Hardy Pettersson som är lärare.


Mycket känslor
Axel Åkerman var där 2008.

- Mitt första intryck var att skolklassen var tyst mer än tio minuter. Så mycket känslor var det, så stort. Det var så många människor som hade dött där, över 1,5 miljoner, på en yta inte större än Hemse, sa han.

Från samma skola kom Moa Jakobsson, Ronja Björkqvist, Agnes Larsson och Alexandra Tallin som sjöng och spelade.

Kvällens huvudtalare var författaren Ola Larsmo som pratade kring temat "Hatets röster - så kan språket bana väg för massmord".