Uppmaningen kommer från Ann-Christine Karlsten, som är Frälsningsarméns verksamhetsledare i Visby.

- I år bestämde vi oss för att satsa på sms till "VISBY" 72950 och skänka 50 kronor men vi har bara fått in 13 sms. Vi trodde det skulle vara så enkelt att dela med sig genom sms, säger hon.

På Öster i Visby finns Frälsningsarméns traditionella gryta att hålla kokande med en penninggåva till jul och som vanligt kan pengar sättas in på postgiro. I år är sms ett nytt sätt att skänka pengar till jul.

Ann-Christine Karlsten berättar om målet att få in 100 000 kronor till jul för att kunna ge behövande som hör av sig och ber om hjälp från Frälsningsarmén

För det beloppet har Frälsningsarmén redan bokat in cirka 130 hushåll på ön som utlovats hjälp till jul. På fjärde söndagen i advent fanns 13 hushåll på ön i kö för att få hjälp till jul från Frälsningsarmén.

- Kommer det inte in mer pengar innan jul måste vi neka hjälp till många familjer som hör av sig till oss. Det känns hemskt att behöva säga nej till någon som ber om hjälp.


Julcheckar
Frälsningsarmén i Visby delar inte ut pengar utan ger hjälp efter en modell i tre delar.

- Hemlösa får choklad och telefonkort. Andra med bostad får matkassar värda 700 kronor eller presentkort på Strövet.

De som fått klartecken för bistånd från Frälsningsarmén får en tid att komma till Krukmakarens hus.

- Vi sitter ner en kvart och jag berättar om beslutet att ge en gåva. Innan jag har gjort i ordning kuvert med en julhälsning, en tidning och presentkort, berättar Ann-Christine.

I samtalsrummet på Krukmakarens hus ligger leksaker och böcker, som skänkts av privatpersoner och företag, i väntan på att bli inslagna.


Fler utförsäkrade
- Vi vet hur många barn som finns i familjerna och föräldrarna får välja något som passar till barnens ålder och sedan slår vi in paketen

Extra starkt är möten med föräldrar som lever i missbruk, och som sällan kan köpa något extra, och se deras glädje att kunna ge barnen en julgåva.

På Frälsningsarmen noteras nya grupper som söker hjälp. Dit hör bland annat allt fler utförsäkrade.

- På julafton har vi öppet hus i Krukmakarens hus och alla som kommer, vi räknar med ett hundratal, får en jättefin julkasse med mat att ta hem.

Det alternativa julfirandet hos Frälsningsarmén har genom året lockat såväl hemlösa som ensamma och familjer till gemensamt julfirande med samling kring krubban, dans kring granen och ett dignande julbord.