Carl-Ove Sundström, 61 år, är chef för produktion och teknikutveckling vid Arlas Visbyanläggning. Att hitta lösningar som sparar energi och minskar klimatpåverkan är något han jobbat med i många år.

- Vi arbetar med energikrävande processer och miljöfrågorna har då naturligt kommit i fokus. Och här i Visby hamnade de redan i ett tidigt skede på mitt bord, berättar han.


Letar förbättringar
Det handlar om att jaga energi, minska kemikalieutsläppen och utsläpp av växthusgaser. Just nu arbetar Carl-Ove Sundström med successivt få bort oljeberoendet vid Visbymejeriet.

Artikelbild

Carl-Ove Sundström, Visby, har utsetts till Årets Miljömedarbetare vid Arla.

- Vi kör med biogas i stället, till en början byter vi ut hälften av oljan mot biogas. Sen beror det på tillgången på biogas hur snabbt vi kan bli helt av med oljan, säger han.

Det skifte man nu genomför innebär att växthusgaserna reduceras med 4 000 ton per år.

Carl-Ove Sundström letar hela tiden efter vad som kan förbättras på miljösidan. I stort som smått.


Släckte fasadur
En åtgärd som väckte starka reaktioner var när han för några år sedan släckte Visbymejeriets stora fasad-ur som visade både tid och temperatur.

- Det var rätt många lampor i det och nedsläckningen innebar en besparing på 70 000 kilowattimmar per år, säger han.

Att en del ringde och var arga, men det kunde han stå ut med. Miljön måste gå före.


10 000 kronor
Och nu prisas han av sitt företag som en av 2011 års miljöhjältar. Han har utsetts till Årets miljömedarbetare för sin idérikedom och stora engagemang i arbetet för miljöförbättringar vid Arla i Visby.

Förutom äran består priset även av 10 000 kronor.