I går passade då språkröret Gustav Fridolin på att besöka Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten på biogasanläggningen i Bro.

Samtidigt berättade pionjärerna i Bro om sina framtidsplaner.

I dag kommer Miljöpartiets egen skuggbudget att presenteras i samband med ett besök på Högbyskolan i Hemse. Bland annat utlovas då stora satsningar på biogas, och därmed gästade språkröret Gustav Fridolin i går Gotlands första och största biogasanläggning, Brogas i Bro.

Artikelbild

| <7GT_Bildrubrik>Leverans</7GT_Bildrubrik>. En ledning mellan Bro och Visby ska leverera biogas direkt till Arla. Men diskussioner förs även med andra intressenter.


"20-öringen"
Magnus Ahlsten, en av fyra bakom projektet, betonade vikten av stöd för anläggningen som ännu är i sitt inledningsskede. Om drygt en månad beräknas den första biogasen kunna levereras från den helt nybyggda anläggningen, men någon lönsamhet är inte att räkna med på många år.

- Det här kommer inte att gå ihop på tio, femton år, så den så kallade "20-öringen" är helt avgörande, menar Magnus Ahlsten.


Långsiktig idé
"20-öringen" är en satsning som enligt en rapport av Energimyndigheten skulle innebära ett stöd på 20 öre per kilowattimme till biogas som producerats via gödsel. Gustav Fridolin står bakom en sådan satsning och trodde själv att den skulle ha funnits med i regeringens nyligen senaste budget, vilket den dock inte gjorde.

- Jag blev förvånad; jag hade tolkat det som ett halvt löfte. Och om det hade kommit ett besked om när ett sånt stöd skulle införas, så skulle fler våga satsa, säger Gustav Fridolin, som hyllar det lovvärda initiativet i Bro.

Artikelbild

| Ilse Hallgren har tre nya biogasmackar som mål inom en snar framtid.

- Det är när det finns en långsiktig idé som det händer saker. Samhället måste ställa om till miljövänliga bränslen, och den stora risken tar vi om vi inte gör någonting. Den som bär riskerna när det görs något är pionjären som går före, resonerar Gustav Fridolin.


Föregångare
Han drar paralleller till vindkraft och solkraft, där Danmark och Tyskland varit föregångsländer, och han menar att Sverige - och därmed Gotland - skulle kunna bli föregångare när det gäller biogas.

- Det känns ibland som science fiction, men tekniken finns redan och även andra behöver den.

Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten, som tillsammans med Anna och Jörgen Samuelsson driver Brogas AB, har som mål att Gotland ska få tre biogasmackar inom en snar framtid - förutom den som redan finns i Visby planeras en i Hemse och en i Slite.


Besöker Högbyskolan
Dessutom hoppas man komma igång med ännu en biogasanläggning i Alva, liknande den i Bro.

I dag fortsätter Gustav Fridolin sin Gotlandsvistelse med bland annat ett besök på Högbyskolan i Hemse.