Under lördagen kunde nyfikna åskådare få se hur slaget om Visby kan ha sett ut 1361. 1 800 gotlänningar gick då en kamp om livet mot den danska invasionsstyrkan som leddes av Valdemar Atterdag.


Medeltida hus
Samtliga deltagare var iklädda kopior av rustningar som hittats vid bland annat korsbetningen i Visby.

Historikern Dick Harrison var kommentator under slaget som lockade tusentals besökare till Östergravar.

Artikelbild

| Maria Sandberg sätter på sig sin hjälm och ser fram emot att få delta i slaget.

En av dem som deltog i slaget var Alexander Nordin, 27 år. Han jobbar till vardags som timmerman och rekonstruerar hus från vikingatiden och medeltiden.


Stolta handskar
- Redan som barn hade jag ett stort historieintresse. Just 1300-talet känns nära till hands när man är uppvuxen här i Visby, säger han.

Han har bott i härlägret i Östergravar under medeltidsveckan.

Framför Alexander Nordins fötter ligger hans rustning som han snart ska ta på sig.

- Rustningen är inte särskilt bekväm, men förhoppningsvis slapp man att dö på slagfältet, säger han.

Först ska han ta på sig en vadderad termojacka. Den ska dämpa kraften från hårda slag. Sedan ska ringbrynjan på och en tjock läderväst med fastnitade metallplåtar. På benen har han ett tjockt tyg och metallkoppar som skydd för knäna.

- Hjälmen och ringbrynjan har jag köpt, men allt det andra har jag gjort själv. Jag är nog mest stolt över mina stridshandskar, säger han.


Improvisation
Deltagarna i Battle of Wisby har övat på slaget en gång tidigare och har ett löst manus att hålla sig efter.

- Det blir ingen skräll i dag, gutarna förlorar igen. Vi slåss efter ett regelsystem så att ingen ska skadas, men det finns plats för en del improvisation.

I slaget - med runt 220 stridande och uppåt tio hästar - ska Alexander Nordin vara härförare för Hejde setting. Han kommer att gå i de bakre leden och styra sina mannar åt rätt håll.


En lånad rustning
En annan som ska vara med i slaget är Maria Sandberg, 40.

Hon bor innanför muraren i Visby och skrattar när hon berättar att i år ska hon slåss för att försvara staden istället för att gömma sig innanför muren.

- Jag har lånat den här rustningen och ska under slaget bära gutarnas fana. Jag var med under den första medeltidsveckan 1984. Mina föräldrar berättade om slaget för mig så det känns riktigt kul att få vara med, säger hon.