Staffan Grönte, 56, kommer från Aneby, men bor i ett sommarhus vid Baju fiskeläger på östra Gotland på somrarna. På altanen utanför hänger hans kläder från gårdagens segeltur fortfarande på tork. Han plockar fram sin flytväst och visar upp den vattentäta påsen som han alltid förvarar mobilen i när han är ute och seglar.

- När jag köpte båten för fem år sedan gick jag på en navigeringskurs där jag fick lära mig att mobilen måste förvaras vattentätt så att man kan ringa och larma om något händer. Det är jag väldigt glad för i dag att jag tog fasta på.


Kollade vädret
Staffan Grönte skulle åka ut och segla med sin gode vän sedan många år Hans Ekling, 63. De båda hade packat en picknickkorg och Hans Ekling hade kollat väderleksprognosen.

Artikelbild

| Gotlandssnipan Jenny bärgades och ska nu fixas i ordning till nästa sommar.

- Det stod att det kunde komma regnskurar, men inget om åska. Vi seglade till en strand vid Katthammarsvik och drack kaffe och hade det riktigt trevligt.

Staffan Grönte ringde till sin fru och skämtade om att ingen strand i Thailand kunde vara bättre än den de satt på. På väg hem hopade sig mörka moln på himlen.

- Jag sa till Hans att vi nog var i lugnet före stormen, och hann inte mer än att säga det förrän vinden kom över oss. Det enda jag kunde tänka på i vattnet var att ta fram telefonen och ringa SOS.


Båten snurrade runt
Staffan Grönte och Hans Ekling försökte hålla fast vid varandra och i båten. Men båten snurrade runt flera varv. Staffan Grönte oroade sig för att de skulle dras med när båten snurrade, men till slut lyckades männen balansera båten så att den låg stilla.

Artikelbild

| Staffan Grönte åker aldrig ut på sjön utan sin vattentäta påse som han förvarar mobilen i.


SOS småpratade
Staffan Grönte ger kvinnan han pratade med på SOS beröm och säger att hon var väldigt bra som småpratade om allt möjligt för att lugna ner dem.

- De hade svårt att hitta vår position, så jag fick upprepa Grunnsudden, Baju och östra Gotland flera gånger.

Kvinnan småpratade med Staffan Grönte och frågade hur de båda mådde och vad de hade på sig. Till slut hörde de helikoptern komma mot dem. Ytbärgaren Alexander Vegger firades ner och simmade fram den sista biten till männen. Staffan Grönte fick åka upp först för han var mest medtagen.

- Så fort jag kände selen runt mig vågade jag slappna av och tro på att vi skulle klara oss.

Framme på lasarettet fick de båda männen duscha i gradvis varmare vatten och deras fruar fick höra vad som hänt.


Vila från seglandet
Båten, som heter Jenny, blev bärgad från vattnet i går och har klarat sig bra. Seglen revs sönder och årorna och durkar flöt bort i ovädret.

- Jag kommer låta någon göra i ordning båten, men om jag ska segla något mer får jag fundera på tills nästa sommar. Jag frågade Hans om vi varit på vår sista segeltur, han sa att det inte var några bekymmer att ge sig ut igen för hans del.