Malin Linder startade och driver Swedish yacht crew school i Stockholm där hon erbjuder utbildning för killar och tjejer som vill arbeta ombord på de stora privata, eller chartrade, megayachterna.

Hon besökte nyligen Gotland och sin far Bengt Johansson som kommer från Fårösund, men som numera är bosatt i Vibble.

- Han tog mig till en restaurang som visade sig vara Fårösunds fästning. Den ägs och drivs av Pontus Frithiof som jag har samarbete med i Stockholm. Det var då jag bestämde mig för att hålla kurser också på Gotland. Jag hoppas komma i gång senare i år eller efter nyår, berättar Malin Linder.


Bred utbildning
Hon har själv arbetat i många år på megayachter i bland annat Medelhavet och i Karibien. Utbildningen är bred och handlar om det mesta från moral och etik till hur man agerar vid en brand.

Viktigast är förstås konsten att serva dem som bor ombord och tillbringar sin lediga tid där.

- Man behöver egentligen inte några förkunskaper även om det är bra med lite sjövana. Det viktiga är att man är serviceminded och tar sitt jobb på största allvar, säger Malin.

Man måste ha ett professionellt tänkande i rollen som stewardess eller steward.

- Personerna man arbetar hos kan ju vara allt från en rik tysk affärsman till en riktig prins. Men i fallet med kungliga personer har man sällan direkt kontakt med dem utan med deras butler. En sådan sak som sekretess är alltid en självklarhet, betonar hon.


Glamouröst?
Utifrån kan det tyckas väldigt glamouröst att arbeta på en stor lyxyacht.

- Men det är vi som arbetar ombord som ser till att det blir just glamouröst för dem som vistas på båten.

Arbetsmarknaden är god. I den senaste kursen hade alla eleverna jobb inom 1,5 månad. Lönen då?

- Den varierar mellan 18 000 och 35 000 svenska kronor per månad.