En mindre tvåmänning, en så kallad Gotlandssnipa, seglade vid Grunnsudden norr om Katthammarsvik i går eftermiddag, när ett kraftigt åskväder passerade.

- Vi hade varit på en sandstrand vid Katthammarsvik och fikat. Dagen hade varit så skön som en sommardag kan vara, när vi hamnade i ett åskväder som välte båten utan vidare, säger Staffan Grönte, en av seglarna som hamnade i vattnet.

Han berättade att de inte hade någon chans mot ovädret. En stormvind välte båten utan vidare och seglen blev väldigt tunga av regnet. Båten snurrade runt flera varv i vattnet och var som en hal valrygg att försöka hålla sig fast vid. Staffan Grönte hade sin mobil i en vattentät påse fäst vid flytvästen - något som antagligen räddade de båda männens liv.

- Jag ringde 112 och kom inte fram först, de hade tydligen fått ett annat larm samtidigt, men på andra försöket gick det och de sa att de skickade iväg helikoptern och sjöräddningen.

Staffan Grönte säger att det var omkring 15 grader i vattnet och att han fick åka upp i helikoptern först för att han var mest medtagen och huttrade. När de kom fram till sjukhuset fick de båda männen duscha sig varma och nu är det vila som gäller för att de ska återhämta sig.

- Vi är lite mörbultade på benen som slog i båtbotten när den snurrade runt, men annars blir vi återställda båda två, säger Staffan Grönte.

Ett stort antal enheter skickades till platsen för att undsätta männen. En lotsbåt, en bevakningsbåt från försvarsmakten, en räddningsbåt från Fårösund och räddningshelikoptern for i ilfart mot platsen. Också räddningstjänsten åkte dit med en vanlig brandstyrka och dykare. Helikoptern var först på plats, klockan var då tjugo minuter över två. Det var dålig sikt men tio minuter senare kunde helikoptern rapportera att männen var uppe och i säkerhet. Då hade de varit ungefär en halvtimme i vattnet.

Båten bärgades under kvällen till hamnen i Katthammarsvik av några män från området. Det var frånlandsvind så den drev norrut på väg mot ett grund. När männen kom fram till positionen de fått av Staffan Grönte såg de bara en kaffekorg i rotting som flöt på vattnet. Männen lyckades hitta och bärga båten innan den nådde grundet så den fick inga större skador. Åror och annat flöt däremot ut till havs och gick inte att leta efter på grund av det dåliga vädret.

- Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare. Jag har haft båten i fem år och det är en himla trevlig båt att segla med i svagare vindar, säger Staffan Grönte.