Efter starten vid den internationella dagen i Hemse i november är Visby domkyrkoförsamlings projekt "Aktion mot aids" i helgen framme vid final.

Lördagen och söndagen är fyllda med aktiviteter för att samla in pengar och informera om kyrkans projekt i Sydafrika och Zimbabwe.


Aidsproblematiken
Domkyrkoförsamlingen har under många år samlat in pengar till Svenska kyrkans internationella arbete.

Artikelbild

I år sätter man fokus på två projekt som uppmärksammar problemet med aids i södra Afrika. Det ena ska förbättra hälsovården i Sydafrikas kåkstäder, och det andra är en satsning för att stödja hemsjukvård i Zimbabwe.

Alla pengar som samlas in i helgen går till de båda projekten. Både lördag och söndag hålls loppmarknad, men mest väntas lördagens auktion ge.

Privatpersoner och företag har skänkt massor av saker. Bland annat finns biljetter både till flyg och färjor, lammskinn, möbler, pälsar och skor, evenemangsbiljetter och bakverk. Företag längs Adelsgatan har skänkt saker som blir priser i ett lotteri.

- Jag har ett helt rum fyllt med skänkta saker, berättar projektledaren Åsa Höjer och visar upp en fin golvlampa i 50-talsdesign.

Till den redan digra listan med programpunkter kan hon lägga ytterligare en.


Teater
- Scengymnasiets elever ska ge två föreställningar.

De gör en kortversion av en pjäs som de gjort själva. Den bygger på filmen "Min hemliga himmel" som handlar om två syskon som blir föräldralösa när deras mamma dör i aids.

Det är en gripande föreställning, berättar Åsa Höjer som såg pjäsen när den sattes upp första gången i våras.

Hittills har projektet inbringat nära 20 000 kronor. Konfirmander har skramlat med bössor, kollekt togs upp vid U2-konserten i domkyrkan, och pengar har även samlats in vid kyrkkaffe.