I går var det dags för det fjärde mötet mellan företagsfolk på Gotland och i Stockholm.

Idéer föds där människor möts. Och det leder till affärer förr eller senare.


Ökat samarbete
Det är tanken bakom Business Summit som kom till på initiativ av nätverket gotländska stockholmare för två år sedan. Syftet är att bidra till ökad rörlighet mellan Gotland och omvärlden genom ökat samarbete, nya marknader och helst fler som flyttar till Gotland och bidrar till utveckling och nya jobb.

Artikelbild

| Hur Almedalsveckan kan användas för företagare var en fråga som diskuterades.

- Vårt budskap är: Gotland vill samarbeta, säger Leif Josefsson, Gotländska Stockholmare.

Det möte som hölls på Wisby hotel i går lockade närmare 40 personer. Få av dem kom från fastlandet.


Banden klipptes
- Därför blev den en punkt som diskuteras. Hur ska vi få med fler stockholmare nästa gång? Gotland är ett starkt varumärke, men inte tillräckligt synligt i Stockholm. Särskilt inte sedan Gotlands city försvunnit. Vi behöver andra sätt.

Mötena inom Business Summit har gett konkreta resultat. Värdshuset Grå Gåsen i Burgsvik är ett exempel. Och kontakten mellan Niclas Bylund och Ola Mattsson ledde till att Niclas Bylund först fick ett konsultuppdrag på ett år vid Gotlandsflyg och sedan en fast anställning.

- Jag började på Gotlandsflyg i januari förra året. Och för två månader sedan, när jag visste att jag skulle bli kvar på Gotlandsflyg, så klippte jag banden med Stockholm, berättar han.


Angelägna frågor
Måndagens möte genomfördes som en så kallad open space, en metod som skapar utrymme för just de frågor som deltagarna på mötet tycker känns angelägna att ta upp.

Konferenspaketering, internationell turism, Almedalsveckan som möjlighet för företag och samverkan mellan Uppsala och Gotland var sådant som diskuterades i går.


Glocal Gotland
I dag är 2 034 personer med i Gotländska Stockholmare.

- Men vi kommer att byta namn till Glocal Gotland, då kan vi vidga samarbetet mellan Gotland och övriga landet och med platser i andra länder. Till exempel New York, säger Leif Josefsson.