För tre år sedan förändrades Charlotte Ohlssons liv totalt. Förlamad efter en olycka måste hon lära sig allt på nytt.

Vid tisdagens frukostmöte med Finsam i Visby berättade hon om sina erfarenheter från sitt gamla och sitt nya liv.

- Det första jag märkte var att jag bemöttes annorlunda. Se människan, inte bara rullstolen, bakom funktionshindret, är hennes budskap.

De fysiska hindren är inte det enda hon får kämpa emot. Samhällets och människors osäkerhet kan också göra bemötandet svårt.

- Jag är inte sjuk men har en skada och är förlamad. Det känns kränkande att ständigt behöva förklara att jag bara är rullstolsburen.


Fokus på människan
Charlotte Ohlsson från Nynäshamn är 36 år och mamma till två små barn. Sedan 2007 är hon rullstolsburen efter en ryggmärgsskada.

- Det var skolavslutningsdag, jag hade satt min son i bilen som började rulla och jag försökte springa ifatt den men missade förarplatsen, föll och blev överkörd.

På några sekunder förändrades hennes liv totalt. Förlamad från midjan och nedåt upplever hon skillnad i hur hon behandlas och bemöts.

- Jag känner mig inte handikappad men samhället gör mig det. Livskvalitet är mitt ansvar men det behövs hjälp från samhället, tillgänglighet och ett gott bemötande.

Att bli behandlad som om hon inte ser, hör eller förstår och att inte kunna vara delaktig på grund av problem med tillgänglighet i offentliga lokaler hör till vanligheterna.

- Ett gott bemötande handlar om empati, medmänsklighet och kunskap. Vad som helst kan hända vem som helst när som helst. Men många blir stressade av en vit käpp eller en rullstol.


Kunskap
Charlotte Ohlsson betonar kunskap, utbildning och information som avgörande både när det gäller bemötande och tillgänglighet.

- Jag är en person som använder rullstol. Den är en del av mitt kroppsutrymme. Jag gillar inte särlösningar och vill kunna gå in där alla andra gör det.

Med många drastiska exempel från sitt gamla och nya liv lockar Charlotte Ohlsson fram både skratt och tårar.

Hon gillar sport, kan inte längre åka skidor men fortsätter att segla och håller på att ta dykcertifikat. Med jobb i restaurangbranschen har hon efter olyckan blivit klar som examinerad sommelier.

Livet i rullstol har lärt henne mycket om både människor och samhälle. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter.

- Jag har förlikat mig med min skada även om jag saknar mycket från förr samtidigt som jag är lycklig nu, säger Charlotte som gifter sig till sommaren.


Tv-serie
Som så många andra följde hon tv-serien "Himlen kan vänta" med Anne Lundberg som programledare. I höst väntar uppföljningen med titeln "En andra chans

- Det handlar om livsomställning och jag är en av fyra som filmas och medverkar i programmet, berättar hon.