Tekniskt strul har satt käppar i hjulet för biogasmacken och än går det inte att tanka privata biogasbilar på macken vid Färjeleden i Visby.
- Vi vet inte till 100 procent när allt är klart, men det blir nog i början av veckan, säger Magnus Ahlsten.

180 liter i tuber
Just nu är macken stäng och ett datachip i pumpen måste bytas ut innan det går att tanka. Macken har varit otursförföljd. Försenade bygglov, problem med finansieringen och brist på teknisk utrustning har skjutit upp bygget av tankstället under nära ett halvår.
Biogasen kommer från reningsverket och ska förse både privata bilar och fyra bussar i lokaltrafiken.
- Vi kommer att lägga upp ett lager på 180 liter gas i tuber så att vi har en buffert att ta till, säger Magnus Ahlsten.
Än är det oklart om gasen kommer att räcka till för privatbilar.
- Det beror förstås på hur många som vill tanka.

Förädling i Alva
På fredag drar Gotlandsbuss igång trafiken med samtliga fyra biogasbussar.
- Då är det bra att det finns en buffert. Den stora frågan är om gasen kommer att räcka till, men än så länge har vi klarat oss, säger Classe Wallin, trafikledare på Gotlandsbuss.
Bussarna tankar inte på macken vid Färjeleden, de fyller på biogas inne hos Lantmännen och berörs därför inte av stoppet.
Det är företaget Biogas Gotland, lett av Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten, som står bakom satsningen. Än så länge produceras biogasen vid reningsverket söder om hamnen, men bolaget bygger också egna anläggningar för gasframställning.
- Vi är på gång med en förädlingsanläggning i Alva, än så länge är inget klart. Det återstår ännu oklarheter kring finansieringen. Men inget är omöjligt, vi har gott hopp om att den blir av, säger Magnus Ahlsten.